Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да су неке локалне самоуправе трошиле субвенције за текуће трошкове или опстанак предузећа, уместо на капитална улагања, за шта су биле намењене, изјавио је данас државни ревизор Душко Пејовић.

"Утврдили смо да се средства за субвенције дају из буџета неких локалних власти неким локалним предузећима, која потом остваре већу добит и од самих, добијених, субвенција. То значи да тим предузећима субвенција није ни била потребна", изјавио је он у Скупштини Војводине, где представници ДРИ представљају извештај о ревизији сврсисходности пословања.

Извештај се односи на тему "Субвенције јединица локалне самоуправе јавним предузећима".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Revizori: Izvan knjiga dugovi, oprema, telefoni...

Пејовић је објаснио да је неопходно да део добити јавна предузећа врате у локални буџет, те да је било примера да су поједина предузећа добијала субвенције, а није требало, или да их нису вратила у локални буџет у предвиђеном обиму, или их нису вратила уопште.

Према његовим речима, након извештаја ДРИ неће бити правних последица, када је та институција у питању, што међутим не значи да их неће бити.

"То не значи да их неће бити. Циљ ревизије није подношење пријаве, већ да, када постоји системски проблем, да се он испита и дају препоруке да се поправи закон и његова примена, а правници ће после ревизије испитати да ли постоје основе за покретање кривичне одговорности у одређеним случајевима", објаснио је Пејовић.

ДРИ је до сада спроводила комбиновану ревизију, која је била, како је објашњено, спора и на извештаје се чекало до краја године. ДРИ због тога сада ради три ревизије - финансијског извештаја, правилности и сврсисходности.

Фото Танјуг

"Грађане много не интересују књижења, већ да ли је нешто урађено сврсисходно, да ли је услуга за коју су дали своје паре квалитетна, у које намене је потрошена и да ли је остварила планиране резултате", истакао је државни ревизор.

Представници ДРИ данас у у Скупштини Војводине представили и извештај о сврсисходности пословања на тему "Противградна заштита у Републици Србији".

С тим у вези Пејовић је рекао новинарима да се сврсисходност у овој области, а чији је основни циљ заштита пољопривредних производа и пољопривредних произвођача, не остварује у адекватном, очекиваном, обиму.

"Упутићемо с тим у вези инструкције и смернице Републичком хидрометеоролошком заводу и министарству пољопривреде, који су били субјекти у овом процесу", рекао је Пејовић.