ЛЕГАЛНИМ путем генетички модификована соја не може да уђе у нашу земљу. То показују и подаци Фитосанитарне инспекције, која је током 2017. и 2018. године, на граничним прелазима забранила увоз готово 1.000 тона соје, за коју је посебним анализама утврђено да је ГМ. Роба је враћена пошиљаоцима, а касније и новац купцима, јер уговорне обавезе нису биле испоштоване, па је до српске границе стигла ГМ соја, а не конвенционална.

Како кажу у Министарству пољопривреде, током 2017. и 2018. године, увозницима "Микрос унион", "Трејдинг тим", "Рајфајзен аграр" и "Делта аграр", забрањен је увоз пошиљки меркантилне соје, код које је утврђено присуство генетичке модификације.

- Предузећу "Микрос унион" је у 2018. забрањен увоз соје у количини од скоро 190 тона - наводи се у ресорном министарству. -

Октобра 2017. фирми "Трејдинг тим" није дозвољен увоз пошиљке соје у количини од 101 тоне. Почетком 2017. године предузећу "Рајфајзен аграр" такође је забрањен увоз меркантилне соје у количини 105 тона, а децембра исте те године, компанији "Делта аграр" није био дозвољен увоз пошиљке од 665,25 тона меркантилне соје. Сва роба враћена је пошиљаоцу.

Прочитајте још - ГМ соjа на нашим њивама

Како су нам испричали у компанији "Микрос унион", уговор који су потписали са добављачем из Румуније, предвиђа испоруку робе сојиног зрна који није ГМО. Приликом увоза контролише се свака појединачна испорука и то је редовна процедура. Анализе ради акредитована лабораторија по службеној дужности, а они као увозници не знају где ће бити рађено. Тек по добијању резултата Министарство пољопривреде издаје решење о забрани или дозволи увоза.

- У редовној процедури утврђен је већи проценат контаминације робе ГМ зрном - рекли су нам у "Микрос униону". - Због тога смо добили решење да се роба врати продавцу из Румуније, што смо ми и урадили.

И у фирми "Трејдинг тим" кажу да су крајем 2017. године уговорили куповину сертификоване конвенционалне соје, не ГМО, од иностраног добављача. Приликом испоруке, на граничном прелазу, инспекција је утврдила већи проценат ГМО од дозвољеног правилником, и роба је одбијена. Инострана компанија је робу вратила, а уговор су раскинули.

Прочитајте још - Мачва препуна ГМ соје!

- Увоз соје радимо са провереним мултинационалним компанијама, које послују по свим међународним прописима, што укључује и сертификацију "нон ГМО" производа - кажу у компанији "Делта аграр". - Сви наши уговори се односе на "нон ГМО" соју и као такви су лако проверљиви. Контролу производа раде међународне организације за проверу квалитета. Такође, надлежно министарство има своју контролу приликом увоза, тако да није могуће да "Делта аграр" или било ко други увезе производ који није у складу са регулативом. Уколико постоји неки степен контаминације раде се поновна узорковања, али је резултат обавезујући. Уколико роба нема све тражене параметре, не ставља се на располагање добављачу.

У Министарству пољопривреде истичу да гранични фитосанитарни инспектори контролишу сваку пошиљку кукуруза, соје, уљане репице, шећерне репе и производа добијених од овог биља на присуство ГМО. Проценат пошиљака код којих се лабораторијском анализом детектује и идентификује генетичка модификација је веома мали.

МАЊЕ ИЛЕГАЛНЕ СЕТВЕ

У 2018. години, фитосанитарна инспекција прегледала је oкo 4.500 хектара засејаних површина соје на подручју Западнобачког, Јужнобачког, Сремског, Мачванског, Колубарског округа, које су тестиране протеинским тест тракама, Присуство генетички модификоване соје је било на око седам хектара. Фитосанитарна инспекција контролисала је и меркантилну соју у силосима и местима складиштења. У претходном периоду узето је око 110 узорака, од којих само два нису била усаглашена.