ЗА "Турски ток" кроз Србију, више нема несавладивих препрека. То се може наслутити из закључка детаљног Мишљења Секретаријата Енергетске заједнице из Беча, према коме се ставови надлежног европског тела и намере Агенције за енергетику Србије не разликују много, када је реч о процентима у вези са изузећем приступа других дистрибутера гаса. Србија и Русија ће, преко заједничког предузећа "Гастранс", моћи да експлоатишу од 70 до 75 одсто капацитета крака "Турског тока" који ће проћи кроз нашу земљу, у периоду од 20 година.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОНЕТА ОДЛУКА: Турски ток ће проћи кроз Србију!

Да се мишљења Србије и Енергетске заједнице не разликују много по питању енергетске безбедности и потребе да оваква инфраструктура буде намењена, пре свега, југоисточној Европи, слаже се и Душан Бајатовић, директор "Србијагаса". Он не види ниједну примедбу Енергетске заједнице која може да стопира пројекат "Турски ток".

- Изградња гасне интерконекције кроз Србију од бугарске до мађарске границе почеће крајем марта или почетком априла - рекао је Бајатовић, на седници скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, којој су присуствовали и директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, министар рударства и енергетике Александар Антић, директор Агенције за енергетику и представници других надлежних органа.

ИЗЛАЗНЕ ТАЧКЕ КАДА је реч о излазним тачкама у домаћем гасном транспортном систему Србије у Параћину, Панчеву и Госпођинцима, изузеће, такође на 20 година, дозвољава продају и додељивање највише 55 одсто укупног техничког годишњег капацитета. Такође, акционари "Гастранса" и њихових подружница дужни су да у сваком тромесечју понуде у износу од 30 посто обима њихове укупне продаје природног гаса у одговарајућем кварталу претходне године у Србији, на независно организовано тржиште, без обзира на место уласка у домаћи преносни систем.

Бајатовић истиче да се разликују погледи Србије и Енергетске заједнице када је конкуренција у питању.

- На то не гледамо исто, али све што је тражила Енергетска заједница је легитимно и не видим ниједну примедбу која би могла да стопира овај пројекат - рекао је Бајатовић, уверен да ће Агенција за енергетику Србије позитивно одговорити Енергетској заједници. - Србија је спремна за изградњу овог гасовода и првих 300 милиона евра је обезбеђено, као и додатно финансирање у првом кораку. У другом ће бити класично пројектно финансирање, а изградња би требало да буде завршена до 15. децембра.

Услови Енергетске заједнице за гасовод кроз Србију, од бугарске до мађарске границе, никако не могу угрозити његову градњу, изјавио је директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач, и навео да су они углавном везани за могућу конкуренцију.

- Сигуран сам да ћемо у даљој конструктивној комуникацији са регулатором и са министарством објаснити све дилеме. Позитиван сам - рекао је Копач. У обимном мишљењу Енергетске заједнице много је предлога и услова везаних углавном за отварање капацитета за могућу конкуренцију.

Енергетска заједница је прошлог петка дала опште мишљење да ће крак "Турског тока" кроз Србију допринети диверсификацији снабдевања, као и да значајан део овог гасовода мора да буде доступан трећим странама, док је то мишљење детаљно поткрепљено бројкама.

Уз истицање да изузеће не сме да буде штетно за ефикасно функционисање регулисаног система на који је инфраструктура повезана, Секретаријат је дао одвојене лимите за конекцију с Бугарском и Мађарском.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Рачуница кроји трасу гасовода

Када је реч о продаји, резервацијама и расподели капацитета са тачке интерконекције Бугарска - Србија у Зајечару, изузеће омогућује "Гастрансу", у периоду који не прелази 20 година, да прода и додели највише 70 одсто укупног техничког годишњег капацитета компанијама "Гаспром експорт" и "Србијагас". За интерконективну тачку на српско-мађарској граници, изузеће износи 75 одсто.

Преостали расположиви капацитет ће се сматрати дугорочиним капацитетом који се не ослобађа од наведених мера и биће продат и додељен у складу са постојећим конкурентским правилима. То треба да буде учињено путем аукција на годишњој основи. Аукције треба да буду отворене за све заинтересоване стране. Да би се олакшала несметана примена ових мера, Секретаријат предлаже да се понуда капацитета који нису изузети врши преко исте платформе која се користи у суседним државама чланицама ЕУ, Бугарској и Мађарској. Понуђени капацитет ће се састојати од годишње производње не дуже од наредне три године.


АНТИЋ: СЛЕДИ ЗАКУП КАПАЦИТЕТА

ЗА Србију је добро што је мишљење Секретаријата Енергетске заједнице о изградњи гасовода од бугарске до мађарске границе позитивно, и то је доказ да се тај пројекат развија у складу са енергетским директивама, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Министар каже да ће Агенција за енергетику Србије, као независно регулаторно тело на основу мишљења Секретаријата Енергетске заједнице приреди свој коначни документ.

- Очекујемо фазу обавезујућих закупа капацитета и доношење коначне инвестиционе одлуке - рекао је Антић.