Србија више није презадужена земља, каже министар финансија Синиша Мали и истиче да је удео јавног дуга у БДП-у сада 50,01 одсто, док је пре шест година био 79 одсто.

Мали каже да је закључак и ММФ да је Србија сада стабилнија, финансијски консолидована држава.

"Шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф је рекао да ако буде светска криза Србија је спремнија, много јача, отпорнија него што је била", истакао је министар финансија гостујући на ТВ Пинк.

Он је подсетио да је Србија 2018. годину завршила са 4,4 одсто раста БДП-а, што је нашу земљу сврстало лане међу најбрже растуће економије у Европи.

Прошла година је, додаје, завршена са суфицитом од 32,2 милијарде динара, што је 600 милиона евра боље него што је планирно.

Прочитајте још - Мали: Србија на правом путу економског опоравка и раста

Мали напомиње да стопа незапослености прати стопу економског раста, да је незапосленост била 25,9 одсто 2013. године, а да је данас око 11 одсто.

"Незапосленост је и даље висока, али много боље него што је било. Боримо се за свако радно место, сваку инвестицију", рекао је он.

Стање у државној каси је, како каже, боље него што је предвиђено, планирани суфицит у буџету за јануар био је 7,8 милијарди динара или око 65 милиона евра, а да су остварили 23,6 милијарди динара или око 200 милиона евра.

"Зато можемо да кажемо да смо оптимисти по питању 2019. године. Морамо да се боримо да стопа раста наше економије буде и већа или једнака као 2018. године", појаснио је он.

Динар је данас, додаје, стабилан у односу на евро. Стопа инфлације је 2012. године била 7,8 одсто, а данас је око два одсто.

"Морамо да наставимо да радимо на структурним реформама , да унапредимо рад јавних предузећа, квалитет њихових услуга, да унапредимо рад јавне управе, да што већи број услуга буде он лајн", закључио је Мали.