Комерцијалнa иде Америма?

Д. И. КРАСИЋ

06. 02. 2019. у 09:00

Држава потписује уговор са "Лазардом", новим приватизационим саветником за највећу домаћу банку. Заинтересован фонд бизнисмена Тима Колинса. Тендер за продају биће расписан крајем јуна

Комерцијалнa иде Америма?

Фото Н. Фифић

ДА ли ће амерички инвестициони фонд "Риплвуд адвајзерс", у власништву бизнисмена Тима Колинса бити нови власник Комерцијалне банке, биће познато најраније у другој половини ове године. Ово је само једно од имена која су незванично "искочила" када је поново актуелизована прича о приватизацији Комерцијалне банке у којој држава има значајан удео, од готово 42 одсто. Извесно је само да држава управо у среду 6. фебруара потписује уговор са новим приватизационим саветником, консултантском кућом "Лазард", која треба да да одговор на питање - како најбоље приватизовати Комерцијалну, једну од највећих и најзначајнијих банака у Србији.

Приватизацију Комерцијалне банке од Србије очекује и Међународни монетарни фонд, који продају ове банке, баш као и ХИП Петрохемије, наводи као кључну у овој години. Тендер за продају очекује се пре краја јуна, што би значило да нови власник купопродајни уговор може да потпише већ крајем ове године. Заинтересованих купаца за Комерцијалну банку - не мањка. Уз поменути амерички фонд, "у игри" су били и Миодраг Костић, неименована турска банка, али и ОТП банка, која је у међувремену купила Војвођанску банку и обелоданила намеру куповине и Сосијете женерал банке.

Уз државу, удео у власништу Комерцијалне има и Европска банка за обнову и развој ЕБРД (24,4 одсто удела) и ИФЦ, као део Светске банке (10 одсто). Уколико држава не би продала Комерцијалну банку, морала би ове акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још 2006. године. Тада, пре светске економске кризе, ЕБРД је докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра. Потом су, наступањем кризе акције Комерцијалне банке купили и ИФЦ (40 милиона евра), немачки ДЕГ фонд (20 милиона евра) и шведски Сведфонд (10 милиона евра), док је ЕБРД банку докапитализовао са још 50 милиона евра. Приватизација је, у неколико наврата, остављана за "боље дане" - у смислу боље постигнуте цене.

АКЦИЈАМА СЕ ТРГУЈЕ

АКЦИЈАМА Комерцијалне банке тргује се на Београдској берзи. Тренутна вредност једне акције је 2.300 динара. На берзу је укључено укупно 16,8 милиона комада акција ове банке. Највише су вределе пре кризе, чак 15.500 динара, на дан 18. април 2007. Тога дана је ова банка на тржишту вредела чак - 260,7 милијарди динара, што је, по ондашњем курсу (за евро 81,35 динара), више од три милијарде евра!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

stevo

06.02.2019. 09:12

Šta bi sa onim "čije su banke toga je i država". Valjda su banke još uvek najunosniji biznis, nije mi jasno da nemamo ljude a ni sistem da mi upravljamo sa njima. Ali sila je sila mali smo mi i najački.

* КОМЕНТАР *

06.02.2019. 09:20

Само нека ми неко искрено да одговор на питање ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ПРИВАТИЗОВАТИ, ЗБОГ ЧЕГА?!?!? Разбуцасте у Србији све што вам је преостало од разбуцавања оних претходних жутих!!!

Hercegov Grad

06.02.2019. 09:48

Tako ce mo ostati bez poslednje drzavne banke u Srbiji! I onda se cudimo sto nam Ameri komanduju svim?! Britanija ne dozvoljava prodaju drzavne imovine strancima, a mi jurimo da prodamo sve sto imamo i onda smo, kako rece nas presednik, uradili dobro za buduce generacije!

Stevan, Leštane

07.02.2019. 17:25

@zaliv.net - "Zaliv.net" Slažem se stobom i ja ću odmah i prelazim u neku drugu našu banku. Nedam pare kaubojima.