Саву више не морају да пеку

Ј. Су. - С. Б.

уторак, 05. 02. 2019. у 08:00

Саву више не морају да пеку

Фото Н. Фифић

Уредба о производњи и промету хлеба од брашна т-500 укинута, а у пекарама поскупљење. Страх да ће бити мање јефтинијих векни на рафу

ВИШЕ не морају да имају 40 одсто хлеба "сава" у укупној производњи, а овој векни могу сами да одређују цену и не морају да се држе границе од 46 динара. Након пуних осам година, престала је да важи Уредба о обавезној производњи и промету хлеба од брашна Т-500, што су многи пекари једва дочекали. Тако су само дан након "укидања" ових правила, подигли цене и то за пет динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Љајић: Могуће укидање уредбе о социјалном хлебу

Међу првима који су "кориговали" ову цену јесу нишке пекаре, па у многим од њих више не може да се нађе бели хлеб за 30 динара. И док у Унији пекара оправдавају овај поступак растом цене жита на тржишту, потрошачима је сумњива "случајност" да "сава" поскупи дан након што је Уредба престала да важи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хлеб "Сава" неће моћи да пређе 46 дин до краја јануара 2019. године

- Не постоји економска оправданост да бели хлеп поскупи, то је једноставно "лов у мутном" - каже Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије. - Код нас има више од 250 млинова, колико ли само уђе жита на црно и брашна. Када је уредба укинута, евиденције више нема, а ни економске оправданости. Пекаре не треба да зарађују на хлебу, већ на кифлама. Срамота је да се на хлебу зарађује. Уз то, треба нагласити и да је забрањено картелско удруживање и да се они договарају око цене. До јуче је хлеб био 30 динара, а могли су фину зараду да имају на специјалном хлебу. Данас се свако бави пекарством, а најмање је квалификованих пекара.

Према речима Паповића, тржиште је слободно сада и могу да раде шта год хоће. А могу и да праве шта желе. Отуд и страх да ће пекаре понудити мање јефтиног хлеба, а више специјалних скупих векни. Потрошачи се надају да ће то регулисати тржиште.

- Мали пекари су својим начином производње, част изузецима, и неевиденцијом брашна, убили индустријско пекарство, где се тачно зна колико брашна уђе, а колико хлеба изађе - говори Паповић. - На белом хлебу пекари добро зараде, а народ највише пљачкају на специјалном хлебу.

ТРАЖЕ И КВАЛИТЕТ - КАКО је на тржишту већ могао да се нађе хлеб истог квалитета, чак и јефтинији у односу на прописану цену, не очекујемо да ће доћи до било каквих промена - рекао је Милош Марковић, директор маркетинга компаније "Дон дон". - Такође, уредба је обавезивала и произвођаче да произведу и ставе у промет хлеб од брашна Т-500 у одређеним количинама. Иако се у Србији генерално и даље више у исхрани користи бели хлеб, последњих година показало се да се у све већој мери траже и квалитетније врсте хлеба.

Како каже Зоран Пралица, председник Уније пекара Србије, произвођачка цена је била врло ниска, па је дошло до усклађивања цена. Тврди да поскупљење нема везе са укидањем уредбе, већ са тим да је пшеница "отишла" са 17 на 23 динара.

- У Нишу су имали врло ниску цену хлеба, 30 динара, а 33 динара је произвођачка цена - говори Пралица. - Цена хлеба је последица поскупљења пшенице и брашна, а све је то далеко испод 46 динара, колико је било прописано уредбом. Треба знати и да је хлеб у Србији дупло јефтинији у односу на регион. Урађена је само корекција цена и не очекујемо неко поскупљење. Свакако, ако заживи извоз пшенице за Египат, могуће да ће она и поскупети, па самим тим и хлеб. Али на то нико не може да утиче.

Секретар Удружења за прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије Димитрије Ивановић каже да више није било економског оправдања за даље продужавање ове уредбе, која је донета 2010. године, на шта су указале и темељне анализе Министарства трговине.

Према речима Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије, укидање уредбе била је последња у низу привредничких иницијатива, коју су они заступали, а Влада прихватила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Milos Preduzetnik

05.02.2019. 08:20

Treba svi da zaradjuju a ne samo drzava i oni koji seku zito i pekari...

Amidza

05.02.2019. 11:38

@Milos Preduzetnik - Tako je. Zalazimo se za drustvo radnih i postovanih ljudi i sistem bez eksploatacije i bez siromaštva i podela pa ce ekonomski zakoni i moć odlucivanja biti u rukama mudrih, obrazovanih i moralnih zakonodavaca a na korist svima.

Немања

05.02.2019. 08:25

" Срамота је да се на хлебу зарадјује", рече човек и остаде жив. Значи, пекар је Божји човек и његова деца могу да једу ваздух? Срамота је да сте довели народ да се стресира за пет динара, а не да пекар заради новац.

Dorucak

05.02.2019. 08:30

Daleko smo mi od bilo kakvih standarda u pekarstvu, ovo od 4 dinara je jako vidljivo pa moze da se digne buka ali sta sve narod ne vidi a radi se kao uobicajena procedura u pekarstvu to je ono cega bi trebali mnogo vise da se plasimo. Zato je potrebno pratiti evropske direktive, da podignemo standarde radnih procedura a kada ih dostignemo unija, posebno ne politicka, nam nikako ne treba..

Marenda

05.02.2019. 11:34

@Dorucak - Apsolutno tocno. Ugledajte se na susjede iz EU. Samo sto ce kvalitetan kruh imati malo tko da jede jer svi odose u Europu.

aleksa

05.02.2019. 08:36

Bezobrazluk!!! Pekare brasno placaju oko 35 dinara za kilogram od 1kg brasna se dobije 2.5 vekne hleba + ostali inputi hleb da se proizvede nekosta vise od 15tak dinara...

Beskvasni

05.02.2019. 08:39

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane. Samo se nadam da to poskupljenje ne daje povoda za novi razdor po istom principu da se favorizuju jedni na račun drugih. Odnosno, uzme se jednima neko pravo, a da se drugima. Onda zbog hleba ima da se drvlje i kamenje obrusi na pekare posto imaju 'dozvolu' da 'zaradjuju' na sirotinji povecanjem cene hleba. Za to vreme veliki igrači uzivaju jer njima je svanulo kad je nama omrklo.

* КОМЕНТАР *

05.02.2019. 09:04

А ти народе сада цркни уз силно повећање плата и пензија!!! А мој друг Младен има воденицу у селу Вета и даје на млевење одличан "дискаунт" па ви извол'те!!!

Драган Р

05.02.2019. 09:17

У економији је тржиште исто што и улица у животу, а укидати законе и правила које регулишу економију и све препустити тржишту исто је као када би укинули полицију, тужилаштва и судове и пустили да све решава улица. Ако је тржиште Бог за економију зашто Америка уводи царине на кинеску и робу из ЕУ и зашто ЕУ прописује квоте за увоз? Не знам за друге, али мене је као Нишлију срамота што се некада највећа пекара на југу Житопек, данас зове Дон Дон и што нам Словенци усред Ниша пеку и продају хлеб.

kazuar

05.02.2019. 11:26

@Драган Р - Draganče, ako je pekara bila najveća, najbolja, najprofitabilnija, zašto se prodala?

Mister Berns

05.02.2019. 09:50

Trebalo bi kažnjavati, makar novčano, ako već ne mogu zatvorske kazne, za izjave tipa hleb je duplo jeftiniji kod nas nego u regionu.

goran

05.02.2019. 10:12

Da,da sramota je da se na hlebu zarađuje. Moraćete vi iz kojekakvih komiteta, saveza, NVO, udruženja da napravite pekaru. Nije to mnogo para a rada još manje

Laki

05.02.2019. 10:13

Kilo brašna za pekare košta ispod 30 dinara sigurno, možda i 20, a iz kila idu tri vekne... Malo kvasca, soli i vode - možda još 5 dinara, plus struja 2 dinara po vekni... Ukupno 16 - 17 dinara proizvodna cena

d

05.02.2019. 11:01

"Tako su samo dan nakon "ukidanja" ovih pravila, podigli cene i to za pet dinara.Pekare ne treba da zarađuju na hlebu, već na kiflama. Sramota je da se na hlebu zarađuje." * samo im ti reci, poslusace te odmah, pitam se, ako vlada ekonomija, sto onda trpimo svu tu gamad sve te proklete parazite koji glume drzavu, kad ta drzava nicemu ne sluzi a nema ni granice ? parazite istrebite, istrebite parazite, ili ce oni vas

Austrijanac

05.02.2019. 15:06

@d - Gde ima u Becu hleb ispod dva evra? Nemoj da lazes narod sram da te bude.

Milan

05.02.2019. 11:04

Sad će da pojeftini na 1 eur. Bravo Rasime kućo stara. Kako ce sad srpske majke da peku leb kad većina ne zna ni jaje da skuva?

Lili I

05.02.2019. 11:34

i dalje će da se peče taj isti sava hleb samo će biti skuplji za nekog 5 dinara nije nikakva para ko nema za njega su veliki sirotinjo i Bogu si teška

Boyana

05.02.2019. 11:37

Molim Vas da mi objasnite (pekari i drzavo!!!) kako u sred Beca moze obicna kifla da kosta 10 feninga tj. 12 dinara a kod nas ide i do 40 dinara? A razlika u platama i penzijama je nemerljiva jer je njihovo bogato drustvo koje misli i brine o socijalnoj kategoriji, siromasnima.O ceni hleba da i ne govorim.Pa kad vam je pekari toliko lose,zatvrajte pekare,nije problem? Ne, nego uvek i uvek ide taj demagoski pristup kako je kod nas hleb najjeftiniji u regionu.Sram vas bilo sve zajedno!!!

Nikola

08.02.2019. 00:58

@Boyana - hahahaha, molio bih materijalni dokaz te cene?Nagrada vagon zita

M jauuu

05.02.2019. 15:34

@AV - Nema leba bez motike, a džabe ni kod babe. Nije valjao socijalizam po meri čovekovih potreba pa oćemo kapitalizam i puno partija a to košta ko svetog Petra kajgana. Lagarije su samo predizborne bajke. Naivci kojima se prodaju bajke o lebu za tri dinara dobiju šipak. Sirotinji ostaje da bajati hleb uzmu iz kontejnera ako imaju papuce da odu do tamo, kad ne mogu na biralista.

.

05.02.2019. 12:36

ako je racunica tacna za ovo brasno, kvasac, struja... Lepo sve to napravis i gospodja domacica ili penzionerka kod kuci ispece hleb. Znas mu sastav, zdrav, dobar. Pekarstvo je usluga i treba ga pustiti da samo diktira cijenu. A ko nece uslugu, sam svoj majistor (peci kuci). Jedino, sto se tice drzave, moze da uvede socijalne pekare gde ce moci da se kupi samo, ali samo, "sava" hleb i to u ogranicenim kolicinama po niskoj ceni.

Jadan pekar

05.02.2019. 15:02

Sramota je zaraditi na hlebu rece gospodin, sram tebe da bude vecu glupost odavno nisam cuo ,sto ti ne radis bez plate.