Привреда би ниже порезе

С. Б.

петак, 01. 02. 2019. у 20:19

Привреда би ниже порезе

Фото Танјуг / Премијерка Брнабић у Налед-у

НАЛЕД у петак представио "Сиву књигу" са 100 препорука влади, од којих је 31 нова

АКО се пита привреда, кључна препорука Влади Србији је смањење пореза и доприноса на зараде. Апелују да се формира јавни регистар непореских прихода, унапреди регистар пољопривредних газдинстава и омогући достављање пореских уверења електронским путем. Национална алијанса за локални економски развој представила је у петак 11. "сиву књигу" у којој је 100 препорука надлежнима како да поправе пословни амбијент. За десет година, од 210 савета, потпуно или делимично усвојен је 101.

Прочитајте још: Брнабић са Руфом: Остварено доста из аранжмана са ММФ

Прошлу годину обележило је увођење електронског шалтера при Републичком геодетском заводу и електронска пријава сезонских радника. Ван снаге су стављене одредбе 117 закона, како би печат отишао у историју.

- У публици је пет министара и два директора важних државних институција. То показује однос Владе према реформама - рекла је у петак премијерка Ана Брнабић. - Ту су да чују шта привреда има да каже. Реформе нису саме себи циљ. Не радимо то да бисмо имали бољи пласман на "Дуинг бизнис" листи. Спроводимо их да бисмо својим грађанима и привреди олакшали живот.

Прочитајте још: Реални раст српске привреде 3,5 одсто у четвртом кварталу

Иако НАЛЕД не прозива лоше "ђаке", највише препорука адресирано је на Министарство финансија - 33. У протекле две године оно је решило једну и делимично решило њих 6. Министарству здравља упућено је 13 предлога, а оно лане није решило ниједан. У 2017. су две решили делимично, а две потпуно.

РЕФОРМАТОР

УО НАЛЕД-а доделио је признање Реформатор године директору Републичког геодетског завода Борку Драшковићу. Награде за квалитетно извештавање о економским реформама у 2018. припале су уреднику у Танјугу Драгану Крснику, новинарки "Политике" Марији Бракочевић и уреднику портала "Плус онлајн" Ненаду Пауновићу.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације