ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

КВОТЕ за челик неће погодити Србију. Према сазнањима "Новости", Србија ће бити у ситуацији да, практично, никада неће моћи да их пређе, што је изузетно добра вест за "Железару Смедерево".

Да би се одбранио од једностраних квота које је увела америчка администрација, Брисел намерава да квотама за увоз заштити европски челик. Србија је изузета из привремених мера које су уведене летос, а земље чланице ЕУ су у среду дале зелено светло да мере од фебруара постану коначне.

Прочитајте још:УВОЗ ЧЕЛИКА: Србија пролази без квота

Још се не зна какав ће бити коначни исход, али су у Европској комисији, која доноси крајњу одлуку, за "Новости" поручили да разумеју страховања из Београда. Дефинитивне мере се ослањају на привремене, а за Србију ће, по свој прилици, како истичу наши добро обавештени извори, бити одабрана формула која неће утицати на пласман робе у иностранство.

Према сазнањима "Новости", Србија ће бити обухваћена категоријом тзв. националних квота, које практично нашим обимом производње нећемо моћи да премашимо.

Прочитајте још: МЕТАЛЦИ РАДЕ ШАМПИОНСКИ: Србија на првом месту по расту производње челика

Постојала је опасност да нас сврстају у "збирне квоте", где бисмо, на пример, били заједно с Украјином или Турском, што би било крајње неповољно, с обзиром на њихов обим производње челика. То се, међутим, према нашим сазнањима, неће догодити, тако да ће за Србију готово извесно да важи статус кво, као да квоте нису ни увођене.

НИСТЕ ИСТИ

Турска се, како открива наш извор, већ жалила на овакав исход, али су Анкари из Европске комисије скренули пажњу да садржај Споразума о стабилизацији и придруживању с Турском и Србијом није исти и да нашој земљи омогућује предвиђени статус. Коначну одлуку даће Европска комисија 4. фебруара.