Потписан уговор значајан за железнички саобраћај

Танјуг

17. 01. 2019. у 12:37

Потписан уговор значајан за железнички саобраћај

Фото Танјуг

Уговор вредан 230 милиона евра потписали су генерални директор РЖД Интернешенел Сергеј Павлов и генерални диркетор Инфраструктуре Железнице Србије Мирољуб Јевтић

Уговор за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре Србије и изградњу јединственог Диспечерског Центра за управљање саобраћајем возова у Србији између компанија Инфраструктура Железнице Србије и РЖД Интернешенел, потписан је данас у Влади Србије.

Уговор вредан 230 милиона евра потписали су генерални директор РЖД Интернешенел Сергеј Павлов и генерални диркетор Инфраструктуре Железнице Србије Мирољуб Јевтић у присуству потпредседнице Владе и министарке саобраћаја, грађевинарства, инфраструктуре Зоране Михајловић.

"Ово је само логичан наставак заједничког, усклађеног рада, којим се већ бавимо, руске железнице заједно са српским железницама. Ово је логичан наставак нашег успешног рада чију ће процену дати наши пријатељи, колеге, становници Србије, као и превозници робе“, рекао је Павлов.

Како је додао искуство које поседују руске железнице у потпуности ће моћи да се примени и у Србији, на задовољство оба народа.

Јевтић је рекао да је ово велики дан за српску железницу.

„Пре свега желим да захвалим Влади Србије и компанији РЖД на огромним напорима који су уродили плодом закључивањем овог уговора вредног 230 милиона евра. Овај уговор представља наставака изузетно плодоносне сарадње, коју смо имали закључивањем претходног уговора у укупној вредности 941 милион долара“, казао је Јевтић.

Михајловић је казала да Србија већ неколико година успешно сарађује са руским железницама.

Фото Танјуг

„Ово је логичан след да наставимо сарадњу и да радимо на изградњи Диспечерског центра који је за Железнице Србије и управљање железничким саобраћајем од огромног значаја“, објаснила је она.

„На овом уговору радимо уназад две године и срећни смо што настављамо успешну сарадњу са Руским железницама. Крећемо у нове пројекте - изградњу новог диспечерског центра из којег ће се управљати саобраћајем у целој Србији, укључујући и брзу пругу Београд-Будимпешта. Такође, крећемо у израду пројеката за реконструкцију преосталих 210 километар барске пруге, која ће почети током 2020. године", изјавила је Михајловић.

Она је истакла да ће током данашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији бити потписан 21 документ, међу којима је уговор за пројекте на железници једини комерцијални уговор.

„У претходне четири године уговорили смо из руског кредита за модернизацију железнице пројекте вредне милијарду евра и обновили 205 километара пруга, а сви пројекти које смо заједно радили завршавани су ефикасно и у року. Сада крећемо у нове пројекте, јер наш је циљ да Србија има потпуно модерну железницу која је повезује са регионом и Европом", рекла је она.

Уговор обухвата изградњу јединственог диспечерског центра за железницу, оквирне вредности од 127,4 милиона евра, радове на изградњи електротехничке инфраструктуре на деоници Стара Пазова-Нови Сад у износу од 91,9 милиона евра и израду пројектно-техничке документације за реконструкцију 210 километара барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором, за коју је намењено преосталих 10,7 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације