БРИСЕЛ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

СРБИЈА највероватније неће добити прописане квоте за извоз челика. Земље чланице ЕУ подржале су у среду предлог Европске комисије за увођење коначних заштитних мера за увоз челика на тржиште ЕУ, на основу привремених мера које су на снази од јула прошле године, из којих је Србија била изузета. Европска комисија ће сада утаначити последње детаље и донети крајњу одлуку да би коначне мере могле да ступе на снагу почетком фебруара. Оне ће остати на снази до јула 2021. године. Уколико све остане по старом, онда неће бити бојазни да ће бити ограничен извоз из смедеревске Железаре, која је други највећи експортер из Србије, са преко 600 милиона евра продате робе у прошлој години.

- Европска комисија поздравља подршку коју је добила од држава чланица за свој план да уведе дефинитивне заштитне мере на увоз челика. Ове мере су намењене заштити европских произвођача челика од других произвођача широм света после увођења једностраних мера САД које ограничавају увоз челика на америчко тржиште. Дефинитивне мере имају за циљ очување традиционалних трговинских токова - истакли су у среду у Европској комисији за "Новости".

Прочитајте још - Брнабић: ЕУ нема бојазан од посете Путина; Имамо политичке гаранције да нећемо бити погођени квотама за увоз

У Бриселу су за наш лист нагласили да заштитне мере циљају тачно дефинисану листу производа од челика, без обзира на њихово порекло, и да се тиме успоставља равнотежа између интереса европских произвођача и корисника. Европска комисија је претходно доставила план Светској трговинској организацији на основу кога су летос уведене привремене мере са квотама од којих је Србија била ослобођена и које су сада потврдиле земље чланице.

- У потпуности смо свесни забринутости српских власти по овом питању - рекли су за "Новости" у Европској комисији.

Мере ће се за оне земље на које ће се убудуће односити ова одлука примењивати у случају прекорачења традиционалног нивоа трговине са тарифама у висини од 25 одсто. Изостављање Србије из система квота веома је значајно за нашу земљу, нарочито због рада смедеревске Железаре.

Ана Брнабић, Фото: Танјуг

Оптимиста је и премијерка Ана Брнабић:

- Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена квотама, јер то стоји и у Споразуму о стабилизацији и придруживању - рекла је у среду председница Владе Србије Ана Брнабић и додала да није забринута за нашу Железару због мера које треба да уведе Европска комисија. - То није борба ЕУ против Србије, ни против Кине - истакла је премијерка.


БРНАБИЋЕВА И ВУЧИЋ

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић је истакла да постоје политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена квотама. Тим поводом, Брнабићева се у уторак састала са европском комесарком за трговину Сесилијом Малмстрем, а у неколико наврата је разговарала са комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и високом представницом Федериком Могерини, као и са председником ЕК Жан-Клодом Јункером. Председник Србије Александар Вучић се тим поводом састао са амбасадорима ЕУ, а упутио је и писмо Јункеру и Меркеловој.