МЕТАЛЦИ РАДЕ ШАМПИОНСКИ: Србија на првом месту по расту производње челика

П. Живковић

петак, 11. 01. 2019. у 12:02

МЕТАЛЦИ РАДЕ ШАМПИОНСКИ: Србија на првом месту по расту производње челика

Фото Н.Живановић

Ово показују најновији подаци светске асоцијације ове легуре. Железара у Смедереву у првих 11 месеци 2018. забележила повећање од рекордних 38,9 одсто

НАША држава је прошле године постала светски лидер по повећању производње сировог челика са стопом раста од 38,9 процената, према подацима Светске асоцијације челика.

Железара Смедерево, којом управља кинеска ХБИС група, према подацима објављеним на званичном сајту Светске асоцијације челика, у првих 11 месеци 2018. године произвела је 1,8 милиона тона сировог челика у односу на 1,3 милиона тона у истом периоду годину раније, што је респектабилан раст, у светским размерама - од 38,9 одсто.

- Тај резултат је изузетан - каже за "Новости" професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић. - Када су преузимали железару, Кинези су и најавили да ће остварити максималну производњу и показало се да се ради о озбиљним људима, озбиљној компанији.

Прочитајте још - Смедеревска железара на челичним ногама

Професор Савић каже да је остварена производња веома значајна за српску привреду, а поготово за 5.000 радника који остварују доходак, а Србији иду порези и доприноси.

- Резултат би био још спектакуларнији да се ради о чисто нашој фирми, али када знамо шта се све са Железаром догађало у ранијем периоду, почевши од пословања у старој СФРЈ, па преко преузимања од стране америчког "Ју-Ес стила", који нам је "вратио" компанију за свега један долар, преко неуспешног покушаја са менаџером Камарашем, сада са управом Кинеза морамо да будемо и те тако задовољни постигнутим.

Професор Савић каже да економисти воле да истакну да је у оваквим ситуацијама постигнут "други најбољи резултат". Први би био, наравно да је Железара у потпуности наша.

- То је реалност, а да ли смо могли боље, то је за другу причу. У сваком случају, Железара Смедерево је тик иза "Фијата" по извозу на листи највећих српских извозника и тај податак довољно говори сам за себе.

Прочитајте још - Вучић: Железара Смедерево изборила једну важну победу

Статистика Светске асоцијације челика показује да је иза наше земље, према расту производње челика, други Вијетнам, са растом производње у посматраном периоду од 35,9 одсто, на 12,8 милиона тона.

РЕГИОН У ПАДУ

ОГРОМАН број земаља је забележио пад производње. Тај негативан тренд погодио је и и поједине земље у нашем окружењу, попут БиХ, у којој је производња челика смањена у 11 месеци прошле године за 9,4 одсто. У БиХ је од јануара до краја новембра прошле године произведено 616.000 тона челика, за разлику од 680.000 тона у истом периоду годину раније. Незнатан пад производње, од 0,1 одсто, забележила је и суседна Македонија, која је у том периоду произвела 239.000 тона челика.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mile

11.01.2019. 16:26

@Nadimak Nemam - Dugovi ! Vise od 2 Milijarde Eura dugova , je ostalo nama, a Kinezi su dobili Zelezaru .

Lule

11.01.2019. 13:48

Zašto se kitimo tuđim perjem? Dobro je da su Fiat i Kinezi ovde i da zapošljavaju ljude , i to bi otprilike bilo sve.

Smederevac

11.01.2019. 15:22

Ako jedne godine napravite jedan ...1... traktor,a sledece ...2..znaci da ste 100 posto povecali proizvodnju....Eeeeeee...