ЛЕЖИШТЕ РУДНИХ РЕЗЕРВИ КОД БОРА: Канађани траже бакар на дубини од 2.600 метара

Љ. Т.

13. 12. 2018. у 13:02

ЛЕЖИШТЕ РУДНИХ РЕЗЕРВИ КОД БОРА: Канађани траже бакар на дубини од 2.600 метара

Фото Ракита

Ничу прве контуре истражног нископа у лежишту "Чукару пеки", код Бора, компаније "Ракита", ћерке фирме концерна "Невсун"

НАКОН седмомесечних радова на изградњи истражног нископа "Чукару пеки", већ се препознају први елементи рударске инфраструктуре будућег рудника бакра компаније "Ракита", ћерке фирме канадске компаније "Невсун".

Према информацијама "Новости", започета је изградња улазног и излазног нископа, чија дужина треба да буде око 2.600 метара, који ће послужити за потврду рудних резерви. По досадашњим подацима, у горњој зони тог лежишта рудне резерве су процењене на милион тона бакра и око 70 тона злата.

Прочитајте још - ОДЛУКА "НЕВСУНА" О УЛАГАЊУ КОД БОРА: У нови рудник злата 600 милиона долара

Како је до сада објавила компанија "Невсун", инвестиција на пројекту "Чукару пеки" од 2018. до 2022. године износиће 590 милиона долара, што је једна од највећих "гринфилд" инвестиција у Србији. У том периоду, планирано је запошљавање 600 радника, док се очекује да подизвођачке компаније упосле додатних 300 људи.

Прочитајте још - Нови рудник код Бора "крије" 70 тона злата

Уколико се пројекат реализује према плану, отварање рудника се очекује 2022. године. Од тада па до 2038. очекује се додатна инвестиција од 457 милиона долара. Ако све иде по пројекту, рудник, у коме би се експлоатација обављала подземним путем, требало би да пружи ухлебљење за близу 700 радника.

Колико овај пројекат има утицаја на локалну и ширу заједницу, најбоље говори податак да ће "Ракита", током експлоатације, потрошити више од милијарду долара за оперативне трошкове попут зарада, струје, енергената и одржавања.

Од отварања и покретања једног оваквог рудника, велике бенефите би имао како град Бор, тако и цела Србија. Директна корист би се огледала кроз порезе и рудне ренте у оквирном износу од око 450 милиона долара.

ШТА ЈЕ НИСКОП?

НИСКОП и ускоп - представљају такве јамске просторије које немају директну везу са површином, а израђују се под углом мањим од 65 степени. Нископ обично служи за спуштање терета са вишег на нижи ниво рудника, док ускоп служи за извлачење терета са нижег на виши ниво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Sasa

13.12.2018. 13:31

Samo u nazadnoj ropskoj Srbiji se dolazak stranca koji dolazi i odnosi rudna bogatstva naziva investicijom!

Flekica

13.12.2018. 13:35

Lepo je to sto oni vade Bakar i zlato u svom rudniku za sta uposljavaju i plaćaju radnike, struju i porez. Ali to je njihov rudnik. Doduše zemlja je naša ali 'samo u tragovima'. Sta nas onda briga koji je vetar nosi nama u oči. Bolje da i ne vidimo i ne čujemo.

janko

13.12.2018. 13:47

,,Sve je lepo napisano,,, ali je izostavljen podatak koliko će ova inostrana kompanija zaraditi na ovom rudniku. Taj podatak je poznat, zašto se izbegava njegovo objavljivanje ?

Joca Ekonomista

13.12.2018. 15:11

@janko - Re: "Janko", nije dozvoljeno da se pitaju glupa pitanja. Koliko ce zaraditi zavisi od mnogih stvari koje nije jednostavno objaniti. Sigurno je da nece nista ukrasti.

Joca Rudar - Nas hleb sa 9 kora

13.12.2018. 15:08

Ovaj napis pokazuje da spisatelj nije familijaran sa onim sto pise. Niskop je Tunel koji se gradi pod odredjenim uglom na nize-nizbrdo od mesta gde se nalazimo pod uglom koji nama odgovara. Cak moze ugao da se menja po potrebi. Uskop je Tunel koji se gradi na vise-uzbrdo od mesta gde se nalazimo, pod uglom koji mi hocemo. Ugao se moze menjati prema potrebi. Primetili ste da nije nikakva filozofija, ali za neznalice sve je komplikovano.

Golica

13.12.2018. 15:46

I onda se kao pitamo zasto se raspala Juga. Ajde sto se ona raspala ali sto se dalje raspadamo mi i ono sto smo nasledili iz Juge? Valjda zato sto smo hteli veće pa izgubismo i ono iz vrece. Ne pije vise vodu sto smo za sve okrivili jedni druge i strani faktor. Njemu dadosmo kajmak a komsijama pesnicu u oko. Zato nas i svadjaju politike i naše lude glave, da se nikad vise ne udružimo i vratimo ono sta su nam pokolenja ostavila u amanet.

чукару ђока

13.12.2018. 16:24

Данас нама кажу деци овог века да смо недостојни историје наше...

aco

14.12.2018. 08:34

Ovi nasi umisljeni vladari misle da je svo vreme ovog naroda njihovo i da iza njih ne treba da ostane nista.Ako me pitate...