Вођење пословних књига и 1.500 €

С. Б.

10. 12. 2018. у 20:01

Вођење пословних књига и 1.500 €

Илустрација / Depositphotos

Рачуноводствена комора Србије усвојила правилник о наплаћивању услуга

УСЛУГЕ рачуновође паушалца ће од следеће године коштати најмање 50 евра месечно, а за мала правна лица - 400 евра. Ово важи за све оне који су ангажовали члана Рачуноводствене коморе Србије. Ова асоцијација је усвојила Правилник о полазним основама за вредновање рачуноводствених услуга у Србији. Циљ је да се подигне поверење у рад ове струке, али и да се уведе ред.

Правилник ће примењивати чланови Коморе, али су они у обавези да примењују и Етички кодекс и све важеће законске и подзаконске прописе.

- Желимо да држава да подршку за подизање нивоа ове важне професије, као и да се Законом о рачуноводству уреди ко може да води пословне књиге - каже Снежана Митровић, председник Рачуноводствене коморе. - Нажалост, данас се у пракси дешава да вредност рачуноводствених услуга обарају управо непрофесионалне и нестручне рачуновође, зато што овај посао може да ради било ко. Од таквог рада највише штете има држава.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Воде књиге и за једну козу?

Вођење књига за средња правна лица месечно ће коштати 1.000, а за “велике” - 1.500 евра. Обрачун зарада по запосленом чланови Коморе ће наплаћивати пет евра. Правилник рачуновођама оставља одрешене руке да делимично коригују почетне цене. Приликом уговарања вођења пословних књига могу у одређеној, мањој мери, одступати од утврђене цене, у зависности од обима посла.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Ceca

11.12.2018. 09:15

Konačno da neko uvažava knjigovođe ! Samo oni nemaju svoj cenovnik,a traži se od njih da poznaju sve zakone, da ih pravilno primenjuju,a po potrebi i savetuju poslodavce. Bravo za inicijativu!

Suzana

11.12.2018. 10:45

Gospodja Mitrovic nema dana iskustva u knjigovodstvu i knjizenju i ovakvim tekstovima nanosi veliki stertu racunovodjama koji sa dosta poteskoca rade a ona prodaje svoje seminare i prica bajke !

Mira

11.12.2018. 11:50

@ Suzana - Očigledno da ne poznajete gospođu Snežanu, čim tako reagujete.Ona je jedan od najvećih poznavalaca zakona i propisa u računovodstvu,takođe i jedan od tvoraca elektronskog slanja PDV i PPP PD prijava.čime je posao računovođa u mnogome olakšan.Misilm s razlogom da je Snežana Mitrović osoba koja je kod nas nedovoljno priznata i cenjena.Svaka čast za ovu inicijativu!Ona je pokrenula nešto što sve računovođe treba da podrže.Mira

d

11.12.2018. 14:47

@ Suzana - sto se potpisujes kao mira kad si "snezana" i vrhunski strucnjak za prodaju magle ? pa svi znaju da ako posteno vodis knjige gubis sve za mesec dana, takvi su "zakoni", zasto lazete narod ? na svaki dinar placa se dva dinara reketa bandi kad se sve sabere, dokle vise lazi ? kakve knjige kakve gluposti, postoji ulaz, izlaz i razlika u ceni i to je sve, ali mora da bude muljavo da bi "snezane" i slicne gomile parazita naplacivale "znanje", to jest maglu i mito... bedno, zar ne ?

Игор

12.04.2019. 21:13

@ Suzana - НЕ ЛУПЕТАЈ ГЛУПОСТИ ТИ КОЈИ СЕ ПОТПИСУЈЕШ СА d А КРИТИКУЈЕШ НЕКОГ У ВЕЗИ ПОТПИСАНОГ ИМЕНА ОВДЕ И ОЧИГЛЕДНО ЈЕ ДА О РАЧУНОВОДСТВУ ЗНАШ ТАЧНО КОЛИКО И ОНЕ КЊИГОВОЋЕ СА ФРИЗЕРСКИМ И КОЗМЕТИЧАРСКИМ ЗАНАТИМА КОЈИ ПРЕМА ТРЕНУТНИМ СКАНДАЛОЗНИМ ЗАЛКОНИМА ОВЕ ДРЖАВЕ МОГУ И ИМАЈУ ПРАВО ДА СЕ БАВЕ КЊИГОВОДСТВОМ И САСТАВЉАЈУ ФИНАНСИЈСКЕ ИЗВЕШТАЈЕ И ПОРЕСКЕ ПРИЈАВЕ ЗАТО ТИ И СМЕТА ИНИЦИЈАТИВА ДА СЕ И У СРБИЈИ ВРАТЕ ПРОПИСИ КОЈЕ СМО И ИМАЛИ ДО 2006 ГОДИНЕ .

boban

11.12.2018. 13:54

Ovim putem zelim da zahvalim gospodji Snezani sto je pokrenula inicijativu za vrednovanje Racunovodstvene profesije i napokon da imamo jedinstven stav oko cenovnika kao sto su to uradili Advokati. Znamo da postoji grupa ljudi koja zeli da urusi racunovodstvenu profesuju i oni su u direktnoj vezi sa Ministarstvom finansija cak su pojedinci i njihovi savetnici koji ih dovode i zabludu i manipulaciju.

mirjana

13.12.2018. 22:21

Konačno nešto dobro i korisno vezano za vrednovanje rada računođa. Bilo je krajnje vreme i zato je dobro da se računovođe priključe komori i primene pravinik.