ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ зајечарских села Дубочане и Мала Јасикова, које је "Делта холдинг" недавно одабрао да буду део њиховог новог пројекта "Наше село", посетили су у четвртак имања "Подунавље а.д." у Челареву и "Напредак а.д." у Старој Пазови. У оквиру овог студијског путовања, које је почетни корак њихове едукације, педесетак углавном младих воћара и сточара из околине Зајечара, стручњаци "Делта аграра" су упознали са најсавременијим начинима пољопривредне производње.

На добру у Челареву, обишли су плантаже јабука, видели како изгледа густа садња познатих светских сорти овог воћа, која у пуном роду доноси принос од 70 тона по хектару. Докле је стигло модерно говедарство, уверили су се на фарми у Старој Пазови, где се тренутно гаји око 1.000 грла говеда од чега је 600 крава музара.

- Имам 10 хектара воћњака под дуњом и крушком, али планирам да на једном хектару, уз помоћ агронома "Делта холдинга" узгајам јабуке - каже Милош Јоковић (30) из Мале Јасикове. - Све што сам данас видео у Челареву, био је велики час из воћарства. Имати принос од 20.000 тона са 500 хектара када сва стабла нису у роду, заиста је жеља сваког воћара. Одушевљен сам модерним системом заштите од мраза и града, наводњавањем и комбиновањем агротехничких мера истовременог заливања и исхране сваког стабла јабуке.

Да је охрабрена и подстакнута свиме што је видела на имањима у Челареву и Старој Пазови, слаже се и Невенка Јонцић (35) из Мале Јасикове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пољопривредници ослобођени пореза на суме и оранице и 2019.

- Уз оца Зорана одавно се бавим говедарством - каже Јонцићева. - Имам 15 грла али бих да повећам број говеда и да модернизујем стаје. Овако модерну фарму говеда до сада нисам видела. Драго ми је што сам се уверила да се по најновијим светским стандардима може радити и у Србији. Верујем да ћемо и ми сточари у околини Зајечара успети и драго ми је што сам изабрана да будем део пројекта "Наше село".

НАЈБИТНИЈИ СИГУРАН ОТКУП ДА би пројекат "Наше село" учинила одрживим, "Делта холдинг" изабраним пољопривредницима гарантује откуп. А пласман производа је, по речима воћара и сточара из Дубочана и Мале Јасикове, био један од највећих проблема пољопривредних произвођача њиховог краја.

Овим пројектом, како кажу у "Делти", желе да покрену развој пољопривреде у неразвијеним пределима и да обнове села у Србији.

- Стручњаци наше компаније ће саветовати пољопривреднике како да правилно одаберу сорте, заштите и гаје воће, као и око одабира раса и узгоја животиња - кажу у "Делта аграру". - План је да се уз стручну и финансијску помоћ наших стручњака, повећају приноси и приходи пољопривредних произвођача и да што више младих остане на селу. Сада наши стручњаци израђују појединачне бизнис планове за сваког одабраног воћара и сточара, а Ерсте банка припрема посебне кредите за ову прилику чији ће гарант бити "Делта холдинг".