Синиша Мали: Реално је да и догодине расту зараде и пензије

Даниела ИЛИЋ КРАСИЋ

26. 11. 2018. у 08:00

Синиша Мали: Реално је да и догодине расту зараде и пензије

Фото Ж. Кнежевић

Министар финансија: Ако пораст привреде буде по стопи од 3,5 до четири одсто, то је извесно. Рекордно издвајање од 220 милијарди динара за капиталне инвестиције

ОДРЖАТИ овако високу стопу привредног раста домаћи је задатак за све нас у Влади. Да би то било могуће неопходан је раст личне потрошње, за шта је предуслов повећање пензија и плата. Јер, кроз већу потрошњу, активираће се и нова производња и поспешити привредни раст.

Овим речима министар финансија Синиша Мали истиче значај пораста животног стандарда који је, како каже, један од три основна елемента новог буџета за 2019. годину.

- У октобру смо већ започели са исплатама пензија које су у односу на 2014. годину веће за осам до 13 одсто. У ту сврху за идућу годину издвојено је 563 милијарде динара, што је 35 милијарди динара више него у 2018. години.

* Да ли је познат датум исплате једнократне помоћи пензионерима?

- Почетком децембра ће бити исплаћена једнократна помоћ свим пензионерима у износу од 3.000 динара, за шта је издвојено 5,24 милијарде динара. То је најновија и лепа вест, а када је реч о следећој години, све зависи од постигнутих економских резултата. Приходи буџета су планирани конзервативно и очекујем да ће бити простора за то.

* Хоће ли бити додатног повећања пензија у 2019, с обзиром на то да је укинуто усклађивање са растом цена?

- Заједно са ММФ радимо на новој формули за индексацију и она ће бити примењена од 2020. године. Пре фискалне консолидације пензије су се два пута годишње усклађивале са инфлацијом. Са пуно оптимизма улазимо у 2019. и чинимо све да се и догодине створе услови за повећање плата и пензија, јер то и јесте основ наше политике. Ако наша економија буде расла по стопи од 3,5 до четири одсто следеће године, то је апсолутно реално.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија иде ка златном добу

* Колико новца је буџетом предвиђено за раст плата у 2019?

- Раст плата у јавном сектору је од седам до 12 одсто, а у јавним предузећима и јавним комуналним за пет одсто. То су додатне 33 милијарде динара. Раст плата је за медицинске техничаре 12 одсто, лекаре 10 одсто, запослене у просвети девет одсто, колико је предвиђено и за полицију и војску. Цариници и порезници ће добити увећање од 8,5 одсто, општа администрација седам процената, а јавна предузећа пет одсто.


* Шта сте предвидели за капиталне инвестиције?

- То је други елемент буџета. Знате, код инвестиција у грађевинарству мултипликатор је два - за сваки динар који уложите, два динара вам се врате у расту БДП, јер активирате много других грана које раде заједно са вама. Укупно је планирано 220 милијарди динара за капиталне инвестиције, које су рекордно велике. Ту су детаљни пројекти, од Моравског коридора, пута Прељина - Пожега, преко завршетка обилазнице око Београда, Сурчин - Обреновац, завршетак реконструктције клиничког центра у Београду, изградња научно-технолошког парка у Новом Саду... Такође, никада већи буџет за канцеларију за јавна улагања Марка Благојевића, што омогућава буквално стотине нових и школа и обданишта, болница по Србији. Ту су и субвенције - за пољопривреднике су оне веће за неколико милијарди динара.

НАЦИОНАЛНИ СТАДИОН - НОВИМ буџетом предвиђена је и изградња националног стадиона. Архитекте УЕФА раде још предлог идејног решења, сагледавају потребну инфраструктуру и капацитет стадиона. Очекујемо да ће то трајати још два, три месеца. Радимо на томе да будемо кандидати за Светско првенство 2030. године, што би била сјајна ствар за цео регион. Наравно, циљ је и зарадити новац, јер фудбал је одавно превазишао оквире спорта - наводи Синиша Мали.

* Мењали сте чак 27 закона из свог ресора, који су управо пред посланицима?

- Управо је трећи елемент буџета подизање конкуретности и атрактивности наше привреде кроз два сета мера. Један је усмерен на смањење оптерећења зарада - укидање доприноса за незапосленост на терет послодавца и читав низ пореских закона са пореским подстицајима који нашу економију треба да учини конкуретнијом и атрактивнијом, да поспеши улагање постојећих инвеститора и да доведе нове инвеститоре. Тако ћемо смањити незапосленост, обезбедити додатне приливе у буџет кроз порезе и доприносе, што, опет, значи више пара за плате и пензије. Тек тада смо тај точак инвестиција завртели на прави начин. Сва три ова елемента буџета треба да допринесу јаком расту наше економије 2019. године, а онда ћемо да видимо на који начин и шта треба да мењамо, како бисмо даље наставили да растемо. Ово је буџет који кроз одговорну потрошњу даје прави стимуланс развоју наше привреде.

* Које кључне измене доносе ови закони?

- Реч је о сету реформских закона - о порезима на имовину, на добит предузећа, на доходак грађана, о порезу на јавну својину, закон о накнадама... Поносан сам на овај сет закона. Слушали смо савете привредника у области растерећења намета на рад, обједињавања накнада ради њихове предвидљивости и убрзање амортизације како би могли раније да, на терет државе, отпишу машине које су купили, пошто им се за толико умањује порез на добит. Тако могу чешће да обнављају опрему. Доста подстицаја односи се и на ИТ заједницу. Између осталог, из опорезивања смо изузели улагање у уделе у стартаповима, да бисмо подстакли инвестирање и дали шансу младима да остану овде. Рачунам да ће закони бити усвојени до 7. децембра, укључујући и овај о буџету.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали: Повишице плата и пензија неће угрозити буџет

* Како ћемо, из угла буџета, завршити ову годину?

- Трећу годину заредом завршавамо са суфицитом, који ће овај пут бити 0,6 одсто БДП, односно око 28 милијарди динара. Стопа раста БДП за првих девет месеци је 4,5 одсто, по чему смо међу пет најбољих економија у Европи. Незапосленост смо смањили са 25,9 одсто, колико је било у 2013. на садашњих 11,9 одсто. То је и даље високо, али тренд је јасан. Пада и удео јавног дуга. Сада је на 56 одсто БДП, а очекујем да до краја године буде на 51, можда чак и 50 одсто.


* Хоћете ли из суфицита отплатити део јавног дуга?

- Већ смо исплатили стари дуг према Руској Федерацији од 70 милиона евра. Сада, 3. децембра, имамо доспеће од милијарду и 30 милиона долара, по основу издатих обвезница. Новац већ имамо на рачуну и то ћемо исплатити без проблема, што ће нам смањити нето дуг.

СТАНОВИ ЗА БЕЗБЕДЊАКЕ * КОЛИКО је предвиђено новца за изградњу станова за припаднике снага безбености? - Реч је о инвестицији вредној око 200 милиона евра, која ће се реализовати током наредне три године. Од тога се 9,5 милиона евра односи на инфраструктуру коју финансирамо преко локалне самоуправе, 65 милона евра иде из буџета, а остатак преко кредита Поштанске штедионице, кроз пројектно финансирање. Реч је о изградњи нешто више од 8.000 станова у седам градова, чиме ће се решити вишедеценијско стамбено питање припадника снага безбедности. У 2019. години из буџета је у ту сврху планирано укупно 3,7 милијарди динара.

* Колико нам доспева на наплату следеће године?

- У 2019. години нам доспева за отплату дуга укупно 386 милијарди динара, од чега се на отплату хартија од вредности односи 287 милијарди динара. Током претходних година дошло је до значајног пада трошкова задуживања по основу динарских и евро деноминованих хартија од вредности. Продужене су рочности емитованих државних хартија од вредности, а смањене су просечне извршне стопе по којима се задужила Република Србија. Сличан тренд се очекује и у следећој години.

* Који ресор је захтевао највише новца за 2019. годину?

- Свако је добио мање него што је тражио, али је свако добио за оно што је имало смисла - што с једне стране помаже директно грађанима Србије и утиче на њихов квалитет живота, а с друге доприноси расту наше економије. Министарство грађевине увек захтева много новца, али, са друге стране, ми имамо ту жељу да наставимо започети инвестициони циклус. Ту је и војска са својом модернизацијом, просвета са никада већим инвестицијама у образовање. Велики захтеви су били и од здравства, поготово за иновативне лекове.

* Када коначно заживљавају платни разреди?

- Са ММФ смо се договорили да крећемо 1. јануара 2020. године. Близу смо коначног решења, али на томе морамо још да радимо током идуће године, заједно са ММФ, како би примена почела на време.


ТЕНДЕР ЗА КОМЕРЦИЈАЛНУ БАНКУ

- НА тендеру за приватизационог саветника јавило се 14 компанија које желе да буду саветници Владе Србије у вези са приватизацијом Комерцијалне банке. У наредних неколико дана направићемо краћу листу и послати им захтев за понуду. Саветника ћемо изабрати до краја године, а по споразуму са ММФ тендер морамо да објавимо до јуна 2019.

Следи продаја 28,5 одсто удела које држава има директно и кроз Агенцију за осигурање депозита у ЈУБМЕС банци. Остајемо посвећени Поштанској штедионици која ће остати у државном власништву и биће банка усмерена на рад са становништвом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (107)

Marina

26.11.2018. 09:33

Divno je cuti i videti kako Srbija svakog dana napreduje.Gradi se,otvaraju fabrike povecavaju plate i penzije. Konacno Srbija staje na zdrave noge.

Jovan

26.11.2018. 09:36

Veliko bravo za nasu vladu, konacno lagano stajemo na noge. ovo je dokaz koliko se vlast bori da gradjanima bude bolje.

Penzioner

26.11.2018. 09:40

Nikada mi neće biti jasno. Odeš u politiku, za godinu dana si bogat i zaborave se sve afere. Odeš u penziju postaneš sirotinja, ne zaborave ti ni 1000 dinara nekakve takse??????????!

Рашо

26.11.2018. 09:49

Моћна Влада је решила да ипак повећа плате и пезије и очигледно очекује да захвални народ треба да јој се због тога поклони до земље! Жалосно!

Ivana

26.11.2018. 10:11

Srbija iz dana u dan jaca ekonomski i ovo povecanje nije iznenadjujuce, ali je svakako lepa vest za sve gradjane

sasa

26.11.2018. 11:41

Stvarno nam je jako znacajno i vazno ovo sto se desava, jako nam je drago sto nasa zemlja pokazuje kako joj je stalno do gardjana.

srdjan

26.11.2018. 11:46

ne radi se o vecim penzijama vec o penzijama vracenih na ono sto pripada penzionerima posle 5 godina uzimanja pripadajuceg a gde su plate od 2014.g. sto se one ne vrate na 2014.g negoo sada imamo manje nego 2014.g. a proslo je 5 godina obijasnite o cemu se radi Ili je vec poznato.... sistemsko unistavanje postojecih vrednosti u svim segmentima drustva bravo samo napred

Ljilja

26.11.2018. 11:50

Rast plata i penzija sada postaje kontinuiran, a to je najbolji pokazatelj finansijske konsolidacije

MAJA

26.11.2018. 12:08

Cim ima prostora za povecanje plata i penzija znaci da je ekonomija stala na zdrave noge i da je krenulo na bolje.

Uros

26.11.2018. 12:11

Povećanje zarada i penzija zlata vredi, za sve porodice u Srbiji. Zahvaljujući dobrom vodjenju politike, situacija u Srbiji je polako pocelo da ide u pozitivnom smeru. Nadamo se da ce i pitanje KIM skoro biti reseno, pa da svi mozemo ziveti u miru slozi i ljubavi!

Mirko Borovčanin

26.11.2018. 12:24

Ako se nastavi sa ovakvim rezultatima ondaće doći i do povećenja platai penzija.

Anci

26.11.2018. 13:17

Ekonomija je stala na zdrave noge zahvaljujuci dobrom vodjenju politike. Ovo su sjajne vesti jer Srbija napreduje i mozemo ocekivati svaku godinu sve bolju i usoesniju.

VladimirBK

26.11.2018. 17:08

Остварили смо одличне резултате и зарадили довољно новца да ове године буде повећања плата и пензија.

Kristina

26.11.2018. 17:30

Odgovorno se pristupa stvaranju uslova za povećanje penzija i boljih životnih uslova što je i vidljivo na osnovu dosadašnjeg rada Vlade.

Serbinator

26.11.2018. 17:33

Bilo bi odlično da se barem početkom ili krajem svake godine povećavaju penzije i plate i ako nastavimo ovakav ekonomski razvoj to je vrlo i izvesno.

Serbinator

26.11.2018. 17:34

Samo razmislite, da vam je neko pre par godina da će biti konstantog povećanja plata i penzija da li biste im verovali? Sad svedočimo da je to moguće.

Novica

26.11.2018. 17:54

Smanjen je javni dug i povecan je BDP sto su dobri rezultati i rezultati koji su doprineli ekonomskom rastu Srbije.

Milena

26.11.2018. 17:55

Dosadasnjim radom stvorene su mogucnosti za ekonomski razvoj i napredovanje nase zemlje kao i poboljsanje zivotnih standarada nasih gradjana.

milena

26.11.2018. 17:57

Srbija konacno ima para u kasi da poveca plate i penzije, da gradjani konacno osete poboljsanje i malo se raskomote, jer su nas zuti unistili.

jela 21

26.11.2018. 20:01

Srpska ekonomija sve više raste što dovodi i do povećanja primanja kako plata tako i penzija!

4

26.11.2018. 20:44

U koliko se nastavi ovaj trend rasta stope razvoja privrede onda ce se normalno povecavati plate i penzije

Veljko

26.11.2018. 20:53

Ekonomski rast i rast privrede zanči i više para za kapitalne investicije koje će od naše zemlje napraviti još više privlačnu za investicj

Ronaldinjo

26.11.2018. 21:20

Ekonomske reforme zaista pokreću našu privredu, a podižu standard građana.

Doktor

26.11.2018. 22:14

Srbija ekonomski odlicno posluje i to osecaju i gradjani Srbije, jer zivotni standard je sve bolji.

Luka

26.11.2018. 22:18

Reforme koje su bile teške ,ali neophodne sad u punoj snazi pokazuju odlicne rezultate. Ova vlast je imala viziju i umela da sve to sprovede u delo. Zato ce biti povecanja primanja i u narednoj godini.

Masa

26.11.2018. 22:24

Vazno je da nasa drzava iz godine u godinu sve vise napreduje u svakom pogledu i da rastu zarade i penzije, sto je od velike vaznosti za zivot gradjana i njihovu sto bolju buducnost.

Sara

26.11.2018. 22:27

Rezultati privrednog rasta su vidljivi što donosi i veće zarade građanima!Iz godine u godinu napredak i standard drzave sve bolji.

Ela

26.11.2018. 22:36

Apsolutno se slazem. Dobrom politikom i primenom zdravih metoda stednje, zaposlenima i penzionerima treba odici primanja.

David

26.11.2018. 22:37

Napravila se dobra politika, sprovedene su dobre mere stednje i nasa ekonomija je stalana noge i sada postoji realna mogucnost za podizanjem primanja i standarda u Srbiji.

pera

26.11.2018. 23:09

Ekonomska situacije Srbije je odlična tako da je za očekivati povećanje penzija i plata

Mile

27.11.2018. 06:11

Kako verovati lazovima koji su i sada prevarili ovaj narod i na kasicicu dele milostinju ovako nikad nije bilo ovakvih prevara tako cete dobiti glas od penzionera prevaranti

Una

27.11.2018. 07:26

Odlicna politika koja se vodi je dovela do toga da je standard u Srbiji sve veci i veci i da je zivot sve bolji bolji.

Lazar

27.11.2018. 07:43

Ministri iz ove Vlade trude se da period od obećanja do njihove realizacije bude što je moguće kraći. Odgovornom politikom se stiče poverenje gradjana.

Daca

27.11.2018. 07:44

Jacanjem ekonomske stabilnosti stvaraju se uslovi za podizanje zivotnog standarda gradjana.

Sanja

27.11.2018. 07:46

Napredak i boljitak se osete svakodnevno, tako da možemo očekivati još veća povećanja u narednim godinama.

Lidija

27.11.2018. 08:50

To bi bilo odlicno, mi verujemo da ce nasa vlada uspeti da nam obezbedi jos vece plate i penzije sledece godine i svake naredne.