Грци плаћали закуп, а одвозили камен без питања

Д. АЛИХОЏИЋ

01. 11. 2018. у 20:02

Грци плаћали закуп, а одвозили камен без питања

Каменолом код Беле Паланке

Власник парцеле уз Коридор 10 тврди да је "Актор" са ње узимао неквалитетан материјал за путеве. У "Коридорима" одговарају да је грађа коришћена само за насипе, за шта су испуњени прописи

ВИДОЈЕ Миладиновић већ три године своју парцелу у белопаланачком селу Драгуша даје у закуп грчкој компанији "Актор", која ради на источном краку Коридора 10. Дозволио им је да користе његов посед, али они, тврди преко свог овлашћеног заступника Ивице Митића, експлоатишу и каменолом, који се на њој налази. Неовлашћено узимају неатестиран камен и, сумња он, уграђују га и у пут. У "Коридорима Србије" одговарају да се позајмишта "Миладиновић" користи искључиво за насипе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИСТОЧНИ КРАК КОРИДОРА 10: "Актор" дужан 7 милиона евра

Видоје Миладиновић је са "Актором" у два наврата потписао уговоре о закупу земљишта вредне по 50.000 евра. Међутим, каменолом нема дозволу, нису испитане његове карактеристике, нити је држави плаћена рудна рента. О томе је његов заступник обавестио и надлежне.

- За три године одатле је ископано, а затим уграђено, вероватно у путеве, око милион кубика камена. У питању је камен лискун који се под теретом и у додиру са водом претвара у блато - тврди заступник Ивица Митић. - Извођач радова је камен добио скоро бесплатно, морао је да га превезе. Милион кубика ломљеног камена коштао би их од 10 до 12 милиона евра. У уговорима о закупу земље у катастарској општини Вета, са Видојем Миладиновићем нигде се не помиње експлоатација. То није ни могуће, јер немају дозволу да копају камен. За то су потребне сагласности и дозволе, а пре свега, треба платити рудну ренту. Одговорно тврдим да су надлежни из "Коридора Србије" упознати са овом ситуацијом, а зашто су је толерисали, није ми познато.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грци без казне за немар

У "Коридорима Србије" одговарају да је "Актор" користио материјал са позајмишта који је у лабораторијском систему праћења контроле именован као материјал с позајмишта "Миладиновић" и тако је заведен у званичним лабораторијским извештајима текуће лабораторије.

- С обзиром на чињеницу да је употребљаван искључиво за потребу израде насипа, а не за горње носеће слојеве, тај материјал и не треба да буде каменог порекла. Треба да испуњава услове из техничких спецификација, поглавље 3.4 где је јасно дефинисано да је материјал испунио све услове из захтева и као такав је подобан за употребу за израду насипа - одговарају "Коридори". - Извођач радова је упозорен шта све од документације треба да достави надзору и инвеститору по питању свих детаља којепројекат позајмишта мора да подразумева. Сама локација се не може називати каменоломом, јер то и није, већ позајмиштем.


ДЕПОНИЈЕ

ИВИЦА Митић намерава да отвори и питање депоније, односно закупа парцела где је "Актор" одвозио вишак земље.

- "Коридори Србије" су на основу сагласности власника парцела добијали од локалних самоуправа решења за депоније, али су новац који су обећали власницима уплаћивали "Актору" који сада не исплаћује власнике, иако користи њихова имања - тврди Митић.


БЕЗ ОДГОВОРА

"НОВОСТИ" су поводом ове приче контактирали и с представницима предузећа "Актор", али без успеха. Није било надлежних који би нам одговорили на постављена питања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације