Српски Телеком купује албански

Д. И. КРАСИЋ

30. 09. 2018. у 12:52

Међу заинтересованим купцима и нови власник "Теленора" - чешка "ППФ група"

Српски Телеком купује албански

"ТЕЛЕКОМ Србија" дао је понуду за куповину "Телекома Албаније", који је у власништву "Дојче телекома", потврђено је данас "Новостима" у овој српској компанији.

- Ово интересовање је доказ намере "Телекома Србија" да се позиционира као регионални лидер у области телекомуникација. Дали смо понуду за куповину акција "Телекома Албаније" и у току је разматрање наше понуде и понуда других конкурената, па стога не можемо давати детаљније информације - наводе у "Телекому Србија".

Иако за куповину албанског "Телекома" постоје још два заинтересована купца, чини се да ће "Телеком Србија" главног конкурента имати у чешкој "ППФ групи", који је недавно купио "Теленорове" компаније у четири земље региона, укључујући и Србију. У конкуренцији су, поред српског оператера, и две бугарске компаније, "Виваком", у власништву Спаса Русева и "Глобул телеком", некадашњи "теленор", а сада у власништву чешке "ППФ групе".

Српски државни оператер није крио да планира ширење свог пословања. Недавно је, управо за "Новости", руководство ове телекомуникационе компаније открило да ради на аквизицијама кабловских оператера у земљи, истовремено најављујући наступање новог периода у развоју компаније.

Куповином албанског оператера, "Телеком Србија" би значајно проширио тржиште на којем послује и постао водећи "играч" у региону. Јер, тренутно је, осим у Србији, присутан у Републици Српској, покривајући целу територију Босне и Херцеговине ("Мтел Бањалука"), затим у Црној Гори ("Мтел Подгорица"), као и у Аустрији ("Мтел Аустрија").

"Телеком Србија" једно је од најпрофитабилнијих српских предузећа. Према подацима из финансијског извештаја за 2017. годину, лане је пословао са добити већом од 120 милиона евра!

У 2017, која је уједно и двадесета јубиларна година пословања, "Телеком Србија" је заједно са зависним друштвима ("Телеком Србија група") на регионалним тржиштима на којима послује наставио континуитет успешног пословања и раста, достигавши 10 милиона корисника, са почетна два милиона корисника у 1997. години, када је основан.


Са промоције нове технологије у "Телекому Србија", којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић


- Матично друштво "Телеком Србија" је на тржишту телекомуникација Србије како у прошлој години, тако и у протекле четири, задржало стабилних 46 одсто тржишног учешћа у мобилној телефонији, а на регионалном нивоу је једна од водећих телеком корпорација са својих 14 зависних компанија и пословним активностима у шест земаља - указао је Предраг Ћулибрк, генерални директор "Телекома Србија", у уводној речи консолидованог званичног извештаја о пословању компаније.

Аквизицијом "Телекома Албаније" српски "Телеком" практично би покривао регионално тржиште са више од 22 милиона становника.

ШТА ЈЕ ЧИЈИ

"АЛБАНСКИ телеком" је акционарско друштво, чији већински пакет акција, од 99,79 одсто, држи грчка телекомуникациона компанија ОТЕ. А власник ОТЕ-а са значајним уделом акција је немачки "Дојче телеком". Осим што је преко ОТЕ-а присутан у Грчкој, Албанији и Румунији, "Дојче телеком" је присутан и у великом броју других европских држава, као и у региону, у више од 50 земаља. Тако је немачки оператер власник компанија у Црној Гори, Хрватској, Бугарској, Македонији, али и у Русији, Турској, Украјини, Шпанији, Словачој, Данској, Великој Британији...

Сматра се водећим телеком-оператером, са 168 милиона мобилних корисника, 28 милиона фиксних линија, и 19 милиона "линија" широкопојасног интернета.

ПРОДАВАЦ "Телеком Албаније"


КУПАЦ - ПРОДАВАЦ

Још једна занимљивост у вези са куповином "Телекома Албаније" везана је за њеног власика - "Дојче телеком". Овај велики немачки оператер често се, у претходном периоду, помињао као могући купац "Телекома Србија". Сада српски "Телеком" од њега купује део власништва...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (90)

Marko1986

30.09.2018. 13:40

Telekom Srbija očigledno odlično posluje i želi da postane lider u ovom delu Evrope u pogledu telekomunikacija!

srdjan

30.09.2018. 15:49

Albanija ima potencijal za finansijsku dobit, nadam se da će nas Telekom to iskoristi.

Milica

30.09.2018. 16:17

Konacno smo shvatili ono sto su Nemci shvatili pedesetih godina proslog veka , osvaja se ekonomijom a ne ratovima.Srbija moze i mora postati ekonomski najjaca zemlja regiona.

Vesna

30.09.2018. 16:20

Jacanje drzave spram regiona se najbrze moze videti u dominaciji trzistem , kako u ovom slucaju telekomunikacija tako i u ostalim sferama.

star

30.09.2018. 18:15

Kupovinom Telekoma Albanija namera Telekoma Srbija je da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija.

star

30.09.2018. 18:17

Treba širiti posao u svim zemljama Evrope, tako i kupovinom Telekoma Albanija, naš Telekom postaje lider u regionu.

Djordje

30.09.2018. 20:56

Kupovinom Albanskog Telekoma, Telekom Srbija ce da se pozicionira kao regionalni lider u oblasti telekomunikacija!

sava

01.10.2018. 06:20

Ako dodje do kupovine, Telekom od nacionalne kompanije, postaje regionalni lider u oblasti telekomunikacija.

Maja

01.10.2018. 07:35

Ovo je jedan od nabitnijih zahvata kojim cemo zadrzati celovitost nase teritorije.

dzo

01.10.2018. 08:13

To je razvoj koji Srbi očekuju na KiM. Vreme je da se pokrenu sve naše firme i sve rudnike na KiM. Albanci i Srbi trebaju da žive u miru, i da se ujedine i da počnu da se zapošljavaju. Ovo je neophodno za razvoj celog KiM.

Serbia forever

04.10.2018. 12:58

Treba prodati Telekom Srbija! Njihov šef poslovnice me ubedi da uzmem Sony XA2, jer uz ugovor omorika 1 i taj telefon, sleduju wi-fi slušalice,a to uzimam detetu!? Ni posle tri meseca nisu isporučene, a prvi put su rekli da nema roka za isporuku, drugi put su rekli da to treba Sony da uradi, da bi treći put rekli da je ugovor sklopljen 13.juna,a akcija sa slušalicama je trajala do 12.juna!?