City Expert: Прва онлајн агенција за некретнине у Србији

М. Н.

27. 09. 2018. у 14:00

City Expert: Прва онлајн агенција за некретнине у Србији
Са онлајн агенцијом послови промета некретнина могу да се реализују за много мање времена и са много мање труда - каже Игор Јовић, CEO / founderCity Expert
* City Expert је однедавно онлајн агенција за некретнине. Шта ради једна онлајн агенција?

- Ми нисмо обична агенција за некретнине, али нисмо ни само обичан портал. Оно што традиционалне агенције за некретнине раде није више ни потребно, а ни довољно. City Expert је једну традиционалну услугу адаптирао по мерама модерног човека. Са онлајн агенцијом послови промета некретнина могу да се реализују за много мање времена и са много мање труда. Непотребне кораке у процесу купопродаје и издавања смо елиминисали (као што је излазак агента на терен), а додатне кораке смо увели. Сва разгледања се одвијају без присуства агента и тиме је заинтересованим странама омогућена директна комуникација. Такође, поред тога што можете претраживати станове онлајн, можете и добијати и понуду са новим некретнинама на ваш е-маил. На овај начин добијате привилегију да сазнате први о некретнинама које одговарају вашим потребама и то све директно у ваш инбокс. Некада је агент морао да вас назове да вам то каже, а сада таква понуда долази аутоматски. Дакле, наша услуга је сада бржа, боља и приступачнија - каже Игор Јовић, CEO / founderCity Expert.

* Зашто сте одлучити да постанете онлајн агенција?

- Као што је е-банкинг променио начин на који банке раде, тако смо и ми одлучили да променимо начин на који агенције за некретнине раде. Доступност и брзина нису више луксуз, они су сада императив. Ми нисмо једини који мисле тако. Боокинг је променио начин на који путујемо, Убер мења начин превоза, а ми мењамо тржиште некретнина у Србији. То смо постигли захваљујући томе што од самог почетка послујемо транспарентно и по закону. Зато су код нас све информације доступне на сајту и зато можемо да радимо онлајн. Водећи се мишљу да је дигитализација будућност пословања, желели смо да и овог пута будемо први који ће свим корисницима понудити нешто ново. Највеће новине односе на елиминацију непотребних корака који су одузимали много времена и на увођење нових функционалности које омогућавају боље корисничко искуство.


* Били сте познати као неко са ким је „лако доћи до стана без провизије“. Да ли се то променило?

Са нама су куповина и изнајмљивање стана и даље без провизије. Данас када је гледање стана доступно онлајн и када корисници могу унапред да сазнају све што их интересује о некретнини, нема потребе да агент буде присутан на терену. Преласком на онлајн модел смо успели да цео процес продаје и издавања аутоматизујемо и зато смо смањили трошкове. Поред тога што купцима и закупцима не наплаћујемо провизију, власницима нудимо најнижу провизију на тржишту – 45% са урачунатим ПДВ-ом за издавање и 1.8% са урачунатим ПДВ-ом за продају. То је 25% нижа цена услуге у односу на конкуренцију.

* Да ли и даље имате агенте за некретнине?

Наравно. Наши агенти воде процес преговора и брину о потребама клијената и корисника. Оно по чему нас људи знају је наш сајт. Иза тог сајта стоји цела машинерија од неколико сектора. Имамо наш тим фотографа, затим продукцијски тим који се бави обрадом материјала, тим корисничке подршке, правни тим који се брине о томе да је сва документација исправна и потпуна, ту је и маркетиншки тим и цео један ИТ сектор који брине о безбедности, технологијама и развоју пословања. У том смислу „City Expertа“ има око 50ак, али сви радимо као један тим.

* Ви сте се доста мењали током година. Како се одлучујете на тако велике кораке?

- За 3 године рада, имали смо много успеха и падова, много грешака и много лекција. У Србији се тржиште некретнина није мењало годинама. Морали смо сами да пробамо, да осмислимо и да још једном ризикујемо све. Овог пута, ризик нам се исплатио. Постали смо онлајн агенција која даје више, а наплаћује мање. Поред тога што смо желели да корисницима олакшамо потрагу за новим домом, желели смо да власницима омогућимо да продају и издају некретнину на најефикаснији начин. Ослањајући се на медијске презентације, интернет технологије, доступност и велику видљивост, омогућили смо власницима да њихове некретнине буду доступне великом броју људи, у сваком тренутку. Захваљујући томе станови се брже продају, а власници некретнина не морају да троше пуно времена на организовање гледања стана и преговарање са заинтересованим странама. Све се то организује аутоматски и све то ради наш тим.

* Какви су ваши планови за будућност?

- Фокусирани смо на унапређење пословања у Србији. То радимо због наших корисника са којима смо успели да урадимо нешто што нико до сада није – да остваримо емотивну везу и да вежемо кориснике за наш бренд. Својим радом и транспарентношћу смо и привукли стране инвеститоре. Поносни смо на то што смо добили једну од највећих инвестиција на српској стартап сцени – 1.5 милиона евра као подршку за даљи развој. Оваква инвестиција нам је омогућила да наставимо да оправдавамо указано поверење у Србији, а затим да пословање проширимо на друге европске градове у 2019. - каже Игор Јовић, CEO / founderCity Expert.

(ПР)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)