Србија и Румунија су, после низа састанака, успеле данас да реше све проблеме око функционисања заједничке хидроелектране Ђердап, изјавио је в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић након састанака са директором румунске компаније Хидроелектрика Богданом Николајеом Бадеом, у хидроелектрани Ђердап 1.

Прочитајте још: Нови киловати са "Ђердапа"

Две стране су успеле да се договоре о многим важним питањима, међу којима и санацији слапишта, које би ускоро требало да почне.

Грчић је рекао да ће две стране направити пресек до данашњег дана и видети ко коме колико дугује и како ће се то еветуално решавати.

"Направили смо значајне помаке у решавању досадашњих проблема и трасирању будућности ХЕ Ђердап 1 и 2. Ово је посебно важан и велики дан, пошто смо коначно крунисали решење проблема око три тачке око којих разговрамо већ дуже време", рекао је Грчић новинарима.

Прочитајте још: СЛАВЉЕ У ЗНАКУ РЕМОНТА: "Ђердап 2" прославља 33. рођендан

Како је рекао, договорено је да се, између осталог, убрзо потпише договор о санацији слапишта, што је веома важно за функционисање ХЕ.

"Румунска страна прави елеборат и пројектну документацију за оно што припада њима, а ми за нашу страну. Румуну су мало већи оптимисти и мисле да ће бити спремни да у току 2019. распишу тендер за извођење радова. Ми смо мало опрезнији, надамо се да ћемо бити спремни. То је обиман и компликован пројекат, имамо висок ниво разумевања".

Договорено је решавање проблема, како је рекао, који је већ скоро 20 година камен спотицања у сарадњи две стране - одржавање приобаља.

"Односно одржавање нивоа коте реке Нере, који подразумева ниво Нере на самом ушћу у Дунава. Тај ниво је 68 метара, да би се одржао не сме бити мањи ни виши, не сме бити нижи да би се могла производити струје, нити више да би се заштитиле обале, претежно српске, од поплава. Само одржавање нивоа коте Нере 68 је страшно сложен и скуп процес", казао је Грчић.

Он је додао да су раније постојали неки договори и потписани споразуми, у оквиру мешовите комисије две земље.

"Овог пута је састанак трајао нешто више од сат времена, док су претходни трајали сатима и сатима", казао је Грчић и захвалио Бадеи.