ОСНОВНА структура новог уговора о пословно-техничкој сарадњи између Компаније "Фијат Крајслер аутомобили" и државе Србије утаначена је у претходних шест месеци, усмено и електронском поштом, а "нијансе" коначне верзије тог договора, званичници две стране прецизираће до краја ове недеље, сазнају "Новости".

Влада Србије је коначно спремна да у складу са власничким уделом, помогне наставку развоја ове фабрике, чак и у производњи новог модела, који би са монтажних трака требало да сиђе у другој половини наредне године.

СИНДИКАЛЦИ ЧЕЛНИЦИ синдиката фабрике "Фијат Србија" тврде да су пријатно изненађени информацијом о наставку сарадње. Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката у тој фабрици, каже да су сви детаљи до којих је дошао позитивни, али да ће синдикалци инсистирати на томе да број упослених остане исти као и у претходном уговору.

Делегација из Торина, предвођена Алфредом Леђером, шефом свих директора производње фабрика у Европи, и Силвијом Вернети, челницом "Фијат Србија", као претходница потписивању новог уговора, у уторак стижу у Београд. Сада је већ извесно, сазнају "Новости", да се новим уговором, у производном процесу, неће мењати суштина деценијске сарадње.

Још је неизвесно да ли ће новим уговором бити предвиђена ставка према којој се стране обавезују да стално ангажују 2.433 радника, како је то дефинисано пре десет година, али је јасно да отпуштања запослених неће бити - без "преке потребе". Челници компаније у Крагујевцу, на основу информација којима располажу, верују да ће "Фијат Србија" већ у другој половини наредне године упослити више стотина радника.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СИГНАЛ ДА "ФИЈАТ" ОСТАЈЕ У СРБИЈИ: Нови "шумадинац" стиже године

У самој фабрици - ври као у кошници. У модел 500Л већ неколико дана уграђује се хибридни погон. Шефови вишег нивоа се припремају за уградњу мотора на електро-погон. У питању су најновије светске иновације у аутомобилској индустрији. Нави адути ФКА за светско тржиште.

ПРЕМИЈЕРКА ОХРАБРИЛА ЗАПОСЛЕНЕ

ПОСЛЕ изјаве премијерке Ане Брнабић о наставку рада ове фабрике и након истека десетогодишњег уговора, међу радницима - олакшање. Кажу да су, у најгорем случају, спремни и за прелазак у фирме са најновијим технологијама, попута "Сименса", те најмодернијих кинеских компанија у Индустријској зони Собовица. Рад у "Фијату", додају, за њих је као ангажман у старој породичнј фирми.