ЈЕДИНУ пријаву за куповину Пољопривредне корпорације Београд доставила је компанија "Ал Дахра Србија" из Ирига. Они још нису купци пољопривредног гиганта. Тиме је потврђено сазнање "Новости" од уторка када смо открили да је арапска понуда једнина пристигла. Комисија Министарства привреде је у четвртак неколико сати проверавала поднету документацију. Утврдили су да испуњавају услове који се тичу понуђача, па је за данас у подне заказано отварање коверте са финансијском понудом ове компаније

Отварању пријаве, у просторијама Министарства привреде, у четвртак у подне, у име понуђача присуствовао је адвокатски тим канцеларије "Харисон". Није било никога из српске ћерке-фирме "Ал Дахра". Опширна документација спакована је у два дебела регистратора.

- Ту су изводи из Агенције за привредне регистре, подаци о регистрацији, извод из регистра ПДВ обвезника, одлука о оснивању компаније, одлука Скупштине "Ал Дахра агрикалчер" из Уједињених Арапских Емирата - набрајала је представница Комисије поднете податке.

- Комисија ће детаљно прегледати документацију. Ми сада само констатујемо да је документација достављена. Ако испуњавате све услове, бићете обавештени о тренутку када ће се отварати главна коверта са понудом. Уколико треба допунити документацију, обавестићемо вас о томе.

Прочитајте још - ПКБ: Арапи стижу, радници на опрезу

У самом јавном позиву стоји да је почетна цена за имовину ПКБ, која укључује 17.000 хектара земље и механизацију, 104,5 милиона евра. Услов је да је потенцијалном купцу претежна делатност пољопривреда или трговина пољопривредним производима. Морају да докажу да су лане самостално или на консолидованом нивоу остварили приход од најмање 400 милиона евра. "Ал Дахра Србија" основана је у марту ове године, тако да је извесно да ће износ прихода доказивати преко оснивача - "Ал Дахра агрикалчеар" из Уједињених Арапских Емирата.

Фото З. Јовановић


ПРЕДСЕДНИК ОЧЕКУЈЕ ВЕЋУ ПРОИЗВОДЊУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић очекује да ће Пољопривредну корпорацију Београд преузети људи који ће обезбедити већу производњу и позитивно пословање тог предузећа. Одговарајући на критике да није требало приватизовати ПКБ, рекао да је тај комбинат од 2008. године само три године био у плусу.

- Сада је минус ПКБ-а 80 милиона евра - рекао је Вучић. - Ако понуда за куповину имовине тог комбината буде исправна, доћи ће људи који ће да раде у складу са уговором, који ће обезбедити веће плате радницима, раст производње, а тиме и раст бруто домаћег производа.