ЧИЈИ је потпис на јединој пристиглој пријави за учешће у надметању за Пољопривредну корпорацију Београд, знаће се сутра. Тачно у подне је заказано отварање главне коверте, али како ствари стоје, највише је изгледа да је за ПКБ заинтересована једино "Ал Дахра Србија", српска ћерка-фирма "Ал Дахре" из Уједињених Арапаских Емирата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:За ПКБ засад заинтересована једна компанија

"Ал Дахра" у Србији послује од 2014. године када су постали већински власници, 51 одсто, фирме "Руднап аграр" Војина Лазаревића. Већ почетком следеће године "Ал Дахра интернешнл" је постала једини власник плантаже у Иригу - "Ал Дахре Руднап".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Само један купац хоће ПКБ


У марту ове године основали су "Ал Дахра Балканс", али су тек регистрованом предузећу недавно променили име у "Ал Дахра Србија". Иза ове, млађе фирме, стоји "Ал Дахра агрикалчр" из Уједињених Арапских Емирата. Претежна делатност новооснованог предузећа је узгој музних крава, а пријављени су, такође, у Иригу.

УЛАЖУ У БЕЗБЕДНОСТ "АЛ ДАХРА", како је лане најавио њен председник Хамид ал Дареиказао, улаже како би обезбедили већу безбедност хране. Ова компанија највише земље поседује у Египту - 54.000 хектара. По око 4.000 хектара имају у Сједињеним Америчким Државама и Шпанији, а око 2.000 хектара у Аустралији.

Пре тачно годину и по, у време када су заинтересовани за државну пољопривредну фирму слали писма о својим намерама, "Ал Дахра" је обелоданила да је спремила 130 милиона долара за куповину њива широм света. Тада су Арапи најавили да им је циљ да у Србији имају 20.000 хектара. Уколико они стоје иза пријаве за трку за ПКБ, ова најава би се могла остварити. ПКБ располаже са 17.000 хектара сада пољопривредног земљишта.

Надлежни синдикате ПКБ јуче још нису обавестили како тече потрага за купцем.

- Нико нам званично ништа не каже. И ми смо чули да су само Арапи доставили банкарску гаранцију и пријаву - каже за "Новости" Милисав Ђорђевић, председник самосталног синдиката ПКБ.

- Ко год да је заинтересован, нас чека тешка борба. Нама никако не одговра модел по коме се ПКБ продаје. Не продаје се фирма, већ њена имовина. Значи, ми ћемо бити новозапослени, без свих права за које смо се досад изборили. Следи нам борба за колективни уговор и тешки преговори. Уколико је послодавац прави, у нама ће имати партнере и добре раднике. Имаће уговорну обавезу од три године, а нас после тога поново чека неизвесност.