ПО АКЦИЈИ 5.194 ДИНАРА: Коначно стиже новац акционарима Бека, износ умањен

С. БУЛАТОВИЋ

04. 09. 2018. у 14:02

ПО АКЦИЈИ 5.194 ДИНАРА: Коначно стиже новац акционарима Бека, износ умањен

Фото Н. Фифић

Око 4.500 бивших радника београдске конфекције од четвртка ће почети да добија дивиденде. По акцији 5.194 динара, али ће износ бити умањен за порез

АКЦИОНАРИ Београдске конфекције "Беко" могу да се надају новцу од дивиденди. Исплата, како смо сазнали, треба да почне у четвртак и трајаће намање од пет до шест радних дана. Од уновчене имовине новац чека око 4.500 бивших радника и њихових наследника, а дневно ће се извршавати око 500 налога. Акционари имају право на 5.194 динара по акцији, али ће им лећи нешто мање новца, јер су обвезници пореза на дивиденде.

Стечајни управник Михајло Коруга тек је у понедељак обавештен о правоснажности тачке два завршног рачуна делимичне деобе имовине "Бека". То је био предуслов да почне подела 2,82 милијарде динара прикупљене распродајом имовине некадшње компаније. Тај износ се дели на укупно 543.120 акција. Десет одсто је у власништву ПИО фонда, 30 одсто припада Акцијском фонду, а 60 одсто радницима акционарима.

- Ажурирамо и проверавамо текуће рачуне и рачунамо да ће у четвртак почети исплата - каже за "Новости" Михајло Коруга. - Имамо протокол са Комерцијалном банком, где лежи новац, да дневно не може да се да више од 500 налога. Првог дана ће ићи исплата на рачуне који су у Комерцијалној банци. Ми проверавамо податке, али увек постоји могућност да ће на толиком броју транскација бити и понека грешка. Контактираћемо са акционарима чији налог евентуално буде враћен. Очекујемо да ћемо следеће среде вероватно успети да исплатимо све акционаре.


Прочитајте још - ПОСЛЕ 15 ГОДИНА ЗАВРШЕН СТЕЧАЈНИ ПОСТУПАК: Ускоро исплата акција радника фабрике "Беко"


Бившим радницима ће на рачун лећи износ умањен за 15 одсто пореза на дивиденде. Порез се обрачунава на разлику цене акције на дан отварања стечаја и износа који данас следује по њој, 5.194 динара. Како сазнајемо, разлика је 2.194 динара. Груба рачуница показује да ће се власнику сто акција одбити око 33.000 динара пореза. Уместо 519.400 динара, на рачун ће му лећи око 486.000 динара.

фото А.Стевановић

- У року до три дана од исплате дивиденди, акционари ће добити обавештење где ће им бити наведено колико им је припало од дивиденди, колико им је обрачунат порез на дивиденде и то ће им бити заправо и доказ да су ту обавезу измирили - додаје Коруга.


ИЗМЕНЕ НАКНАДНО

ОД покретања стечаја над Београдском конфекцијом до исплате акционара прошло је 15 година. Многи бивши радници нису дочекали да наплате године рада.

Канцеларија стечајног управника је последњих дана обуставила измену података о акционарима, како би могли да припреме исплату. Постоји могућност да неки од наследника новац не добије одмах, већ ће морати да сачека нешто дуже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Hercegov Grad

04.09.2018. 15:24

Sad se vidi koliko su nas ojadile sluge zapadnih mentora urusavanjem vlasti i rusenjem drzave!

Normalino

04.09.2018. 15:32

Kamatu za 23 godine za koje vreme su pare bile na racunu, to niko ne spominje, u pitanju je nastavak Dinkicevog razbojnickog ponasanja, naravno nekaznjenog.