Ладислав Бартоничек: У Србију смо дошли да у њој останемо

ДАНИЕЛА ИЛИЋ КРАСИЋ

субота, 25. 08. 2018. у 11:49

Ладислав Бартоничек: У Србију смо дошли да у њој останемо

Фото Д. Миловановић

Сувласник "ППФ групе", власникa "Теленора" у Србији, Ладислав Бартоничек за наш лист: Не купујемо компаније да бисмо их препродали

НАЈВЕЋЕ области пословања "ППФ групе" су финансијске услуге, у којима смо више од 20 година, и телекомуникације, којима се бавимо од 2012. године у Чешкој и Словачкој. Одлука о куповини "Теленорових" компанија у Србији, Црној Гори, Бугарској и Мађарској је била стратешка, јер је за нас овај регион, што је природно, други дом. Верујемо у потенцијал ових тржишта, укључујући и Србију, и верујемо да заиста имамо могућности да га, примењујући знање и вештине које поседујемо, даље развијамо. Нисмо инвеститор који купује компанију да би је у наредним годинама препродао.

То, у ексклузивном разговору за "Новости", каже Ладислав Бартоничек, сувласник "ППФ групе", одговоран за сектор телекомуникација. Ова група је недавно, за 2,8 милијарди евра преузела власништво над "Теленоровим" компанијама у региону.

* Какви су вам планови за ово тржиште? Хоћете ли се, попут конкуренције у Србији, оријентисати на развој фиксне телефоније и кабловске телевизије?

- То није само тренд на српском тржишту, већ општи тренд, где компаније покушавају да се фокусирају на удруживање мобилне и фиксне телефоније, нудећи обједињене услуге. Под фиксном телефонијом не подразумевам разговоре фиксним телефоном, већ приступ широкопојасном интернету. Али то за нас није једина могућа стратегија, која се већ на појединим тржиштима није показала баш успешном за оператере. Тек смо завршили саму трансакцију преузимања компаније и још смо у фази формулисања стратегије. Важно је истаћи да ће о овоме одлучивати локални тим, на бази својих анализа и препорука. Да не испадне да ја овде долазим без неког предзања и да доносим одлуке без консултација са локалним тимом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ППФ завршио преузимање Теленорових компанија у региону

* Да ли "ППФ група" купује пословање ККР у региону, чиме би преузела СББ кабловског оператера?

- Устаљени одговор на овакво питање је да не коментаришемо наше намере. Али могу да кажем да је процес у оквиру кога ККР продаје своје учешће у "Јунајтед групи" усмерен на приватне инвестиционе фондове, а ми то нисмо. Покушаћу да објасним - ми смо инвестициона група у приватном власништву и радимо само са сопственим новцем. Не управљамо новцем других инвеститора, ми смо дугорочни инвеститор. Уколико би требало ППФ да упоредим с приватним инвестиционим фондовима, они имају фиксни инвестициони хоризонт од, рецимо, пет година у оквиру кога инвестирају, и потом продају пословање, а то је потпуно другачији приступ од нашег.

* Шта могу да очекују запослени у компанији?

- Запосленима, са којма сам управо разговарао, покушао сам да пренесем културу пословања наше групе, за коју верујем да се не разликује много од "Теленорове". Оно што заиста ценимо су иновативност, флексибилност и способност да се преузме одговорност и тиме управља пословањем. На крају, људи треба да воле оно што раде и да у томе уживају. Тај елемент је овде већ присутан и уверен сам да ће тако бити и у будућности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ПРОДАЈЕ ОПЕРАТЕРА: Теленор банка не иде Чесима

* Шта могу да очекују корисници? Хоће ли бити промене цена?

- "Теленор" је изврсна компанија и ми не намеравамо да нарушимо квалитет услуге нити бренда. "Теленор" 96 одсто становништва покрива 4Г мрежом, која пружа поуздану услугу. Питање промене цена је локално питање. Не желим да намећем било какве циљеве док се не анализира стање на локалном тржишту. Оно што можемо да донесемо из групе су знање и вештине за унапређење производа и процеса - да из шест земаља у којима послујемо донесемо оно што је најбоље и то * применимо и на тржишту Србије.

Управо сте формирали локални тим?

- Нови генерални директор "Теленора" у Србији је Мајк Мишел, који је радио у "Теленоровим" операцијама у региону неколико година. Реч је о искусном руководиоцу телекомуникација, који је радио и у Чешкој, Канади и Норвешкој, а његова последња позиција била је у Бангладешу.


БАНКА

* КАДА ћете Народној банци Србије предати захтев за преузимање Теленор банке?

- То би ускоро требало да се реализује. Наши адвокати и надлежни органи сарађују у припреми неопходне документације и података. Ми сматрамо да ако нешто треба да припремимо за регулатора, то мора бити перфектно. Коначна одлука је свакако на НБС, према којем имамо изузетно поштовање.

ИМЕ

* ДА ли ћете и када мењати име компаније у Србији?

- У овом тренутку немамо никаквих конкретних планова. Чињеница да је "Теленор" бренд добро препознат и устоличен, а ми имамо неколико година да одлучимо о евентуално новој стратегији у погледу бренда.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

darko

25.08.2018. 12:43

Neistina izlazi iz usta ovog coveka. Pa normalno je da bi prodao ako bi dobio dobru ponudu. Nemojte molim vas da iznosite ovakve bajke. Svako je u biznisu da bi napravio profit, a ne zato sto voli Srbiju

Маја М.

25.08.2018. 16:10

Захваљујући вашем доласку мени је драстично скраћен рок важења припејд допуне. Ако је не искористим у назначеном року, пропада ми.

tomkarlo

25.08.2018. 17:54

Uopšte nije rekao da ne bi prodao firmu. Rekao je da je njima interes da se bave pružanjem usluga i ništa više od toga.

Petar M

25.08.2018. 18:36

Neca biti gori od SBBa. Dodjite I paket da menjate, Arenu sport da prikljucite u ponudu .