ШТА год да буде, и да нас купе и да останемо државни, краве ће и даље неко морати да помузе, а шталу да очисти. Барем три године, док траје законска обавеза купца. Брине нас шта ће бити после. Са 40 година стажа и још који месец до пензије не страхујем за себе, али ми је жао 1.700 радника ПКБ за које будућност може да буде неизвесна. А знам да као што смо супруга и ја из овог комбината одшколовали обоје деце и данас помажемо унуцима, тако су могле и будуће генерације.

Тако, за "Новости", говори Јовица Миленковић, ратар тракториста ПКБ фарме "Ковилово", у Падинској скели. Можда је, говори наш саговорник, решење могло да се потражи некако другачије, па да ПКБ храни Србију, да се поје деца здравим млеком, а не увозним концентратима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PKB traži 1.500.000 evra

ИСТЕ бриге муче њега и осталих 115 колега на овом имању, али и раднике читаве корпорације, у којој је све подређено сточарству. Од како је, пре десетак дана, поново почело да се говори о приватизацији ПКБ и јавном позиву средином августа, надвио се, кажу наши домаћини, облак неизвесности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: PKB u martu proizveo više od 5,3 miliona litara mleka

Како нам је у Министарству привреде речено, закључком Владе Републике Србије, одређено је да на приватизацију иду "ПКБ корпорација АД" Падинска скела и зависна друштва - "Ветеринарска станица", "Еко-лаб", "Агроекономик", сви методом јавног прикупљања понуда са јавним надметањем.

- Ради се о око 17.000 хектара пољопривредног земљишта, седам фарми, имање у Сурчину без стоке, фабрика за дораду семена "Агросеме", фабрика сточне хране "Инсхра", газдинство Хортикултура као и зависна друштава - каже нам Милисав Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ПКБ. - Бренд остаје, па нови купац добија све чисто. Под ПКБ ће и даље у државном власништву да остане 5.000 хектара грађевинског земљишта и водовод, јер ми имамо нашу мрежу којом снабдевамо своја имања, али и околна насеља.

СВАКИ радник кога смо врелог августовског јутра затекли, са лопатом, музилицом, на трактору, у штали, или у униформи технолога, није оспорио да је обнова неопходна. И да су услови у којима раде све лошији. Каткад недопустиви. Али, помисао да остану без посла плаши их више од радног века проведеног на дотрајалом, запуштеном, газдинству старом готово седам деценија. Слушали су о скандинавским шталама чистим попут апотека, али, веле, млеко са ПКБ фарми многи и даље радо увозе.

- Надали смо се, ипак, да ће се проблем ПКБ решити стратешким партнерством, где би 51 одсто комбината остало у рукама државе - каже Ђорђевић. - Овако смо последњих година шеткани, били час градски, час државни... Из Министарства привреде нам је обећано да ће свим радницима бити понуђено да добију отпремнине од најмање 450 евра по години стажа, а после приватизације могу да наставе да раде код новог послодавца.

Док лопатом чисти канал штале, где леже краве пред тељење, што ради већ две деценије, Биљана Весковски нам додаје да ако нови власник настави делатност, она ће ту свакако бити потребна. Баш као и већина њених колега.

- Ово је специфичан посао, нема овде опције кључа у браву, ово су жива створења која морају бити нахрањена и збринута и не могу ниједан дан без човека - објашњава она. - А колико знам, ПКБ нема вишка радника, већ вазда запошљава и сезонце. Само на овој фарми 950 је музних крава, а ту је и пратећи тов јунади и свиња. Плате су редовне, а просек је 50.000 динара.

ЗОРИЦА Костић, технолог, у Ковилову ради три године, а 12 је у ПКБ-у. Са ове фарме, вели, дневно иде 15.000 литара млека, а 120 телади месечно дође на свет. Музе се у седам штала, а ту су и болница и породилиште.

- Посао је тежак, али близина животиња, па макар и у оваквој суровој индустрији где се одмах теле одузима од мајке, чисти душу - каже Зорица. - Много ми се пута дешавало да се вежем за животиње, имам и љубимице са којима се мазим сваког дана. Ретко су овде људи нерасположени и љути.


СТРАХ

ИМА и оних који страхују да купац ПКБ заправо само жели земљу, а не стоку и пољопривреду. Многи, како су нам рекли, плаше се и чаршијских прича о изградњи индустријског парка.


Наш репортер на фарми ПКБ

МЛЕКО ПРВЕ КЛАСЕ

* ГОДИШЊЕ ПКБ произведе 50 милиона литара млека, а сваког дана 150.000 литара.

* ДА је оно доброг квалитета, потврђује и да сваки литар који се овде произведе желе да откупе Руси.

* ДОМАЋИМ фирмама ПКБ продаје млеко прве класе.

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ПРОДАЈУ

КАКО је прецизирало Министарство привреде, јавно надметање биће обављено заједно и у истом поступку моделом продаје имовине и то дела пољопривредног земљишта и дела земљишта намењеног за пољопривредну производњу, грађевинских објеката ПКБ корпорације који се користе у пословне сврхе, опреме, залиха резервних делова, стада и удела ПКБ корпорације у зависним друштвима, као и моделом продаје капитала у власништву Републике Србије.

Очекује се објава јавног позива током августа 2018. године.