Обилазница око Костолца готова до 15. августа

Д. НОВКОВИЋ

01. 08. 2018. у 13:03

Обилазница око Костолца готова до 15. августа
После 12 година од почетка радова, коначно завршена саобраћајница која треба да измести саобраћај из Костолца. Проблем настао пре седам година, након хапшења "путарске мафије"

ОБИЛАЗНИЦА око Костолца биће завршена до 15. августа, после 12 година од почетка градње. Од укупно шест километара, колико износи њена дужина, остало је да се заврши још око 500 метара, са чиме се започело ових дана.

- Ова обилазница од великог је значаја за повезивање Пожаревца и Костолца кад су привреда и туризам у питању. Према утврђеним плановима, радови ће се завршити 15. августа и коштаће 40 милиона динара, које је обезбедила Републичка дирекција за путеве - рекао је градоначелник Пожаревца, Бане Спасовић.

На почетку маратонске градње ове саобраћајнице, 2006. године, држава је обезбедила 225 милиона динара, из фонда тадашњег НИП-а, а Град Пожаревац 105 милиона, од којих је десет исплаћено на име експропријације земљишта. Међутим, наредних година градњу су пратили бројни застоји због различитих разлога, а највише због несређених имовинско-правних односа и недовољног и нередовног прилива пара.

Најдужа пауза наступила је 2011, кад су радови обустављени због хапшења такозване "путарске мафије". Тада је притворено 15 особа, због сумње да су за изградњу ове обилазнице оштетили државни буџет за око пет милиона евра. Све је покренуто са мртве тачке пре две године, када је урађенa измена и допуна Плана детаљне регулације изградње обилазнице. Након тога решена су и сва спорна имовинско правна питања, што је омогућило да се радови ове године наставе и окончају.


МОЖДА ВАС ЗАНИМА И: Обилазница све ближа

Обилазница је изграђена пре уласка у Костолац, гледано из правца Пожаревца. Да би се избегао пролазак кроз сам град, скреће се десно на обилазницу и излази на магистрални пут Пожаревац - Велико Градиште. Завршетак обилазнице значајан је и у еколошком погледу, јер ће камиони, аутобуси и тешка механизација која саобраћа према термоелектранама и коповима у ТЕ-КО „Костолац“, бити преусмерена изван Костолца, Кленовника и Ћириковца. На тај начин у овим насељима смањиће се загађење услед издувних гасова, као и оштећења на путевима.


ВОЗАЧИ ВЕЋ ПРОЛАЗЕ

ИАКО није завршена, нити званично пуштена у саобраћај, обилазницу око Костолца возачи већ годинама користе. Она им значајно скраћује пут ка Пожаревцу, Београду или Великом Градишту, јер не морају да пролазе кроз сам Костолац.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

sasa

01.08.2018. 20:07

sve je to lepo ali me ka0 poreskog obaveznika zanima dali je neko uopste osudjen iz te putarske mafije.

Првослав

03.08.2018. 10:21

Богами ових 500 метара биће завршено августа 2019. За протеклих 12 годибна изгађено је 11.5 км. а то је 500м по години. За ову годину норма је достигнута, чекамо следећу годину!