ПРИРОДНИ гас који ће се испоручивати преко другог крака гасовода "Турски ток" могао би почетком 2020. године да потече кроз гасне трансмисионе системе Бугарске, Србије и Мађарске, најавио је у петак генерални директор "Гаспрома" Алексеј Милер.

- Када "Турски ток" буде оперативан у пуном пројектованом капацитету, гас преко "Турског тока" ће моћи да потече и кроз системе за пренос гаса Бугарске, Србије и Мађарске почетком 2020. године - рекао је Милер, а преноси руска агенција ТАСС.

Он је додао да су поменуте три земље донеле одлуку о развоју својих гасних трансмисионих мрежа. "Гаспром" је пре два дана наставио са полагањем цеви за други крак гасовода "Турски ток", након што је у априлу завршена изградња првог крака.

"Гаспром" и турски "Ботас" су у мају потписали протокол о изградњи копненог дела гасовода "Турски ток" који ће довести руски гас до европских потрошача.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Регион спреман за "Турски ток"

Потпредседник "Гаспрома" Виталиј Маркелов је недавно изјавио да се са Турском преговара о рути другог крака гасовода преко територије те земље, а заменик извршног директора "Гаспрома" Александар Медведев каже да ће врло брзо бити донета коначна одлука о рути.

Према његовим речима, тренутно се разговара о две кључне опције у складу са процедурама у Европској унији и Европској комисији, а као потенцијална тржишта именовао је Грчку, Италију, Бугарску, Србију и Мађарску.

Прва линија гасовода "Турски ток" ће снабдевати гасом само Турску, док ће друга служити за допремање руског гаса до јужне и југоисточне Европе.

КАПАЦИТЕТ

СВАКИ крак гасовода ће имати капацитет од по 15,75 милијарди кубних метара гаса годишње, а укупна вредност пројекта процењена је на 11,4 милијарде евра.