МАЛИ акционари зрењанинске индустрије уља "Дијамант" понели су се одговорно на поновљеној скупштини. Давањем кворума и усвајањем годишњег и финансијског извештаја о пословању компаније у 2017. омогућили су наставак несметаног пословања уљаре.

Мада располажу само са 0,66 акција, због специфичне ситуације у којој је "Дијамант" због посрнућа свог већинског власника хрватског концерна "Агрокор", коме је суд блокирао акције, на скупштини су се појавили у улози "главног газде". Савесно су испунили задатак и законску обавезу. Усвојили су и одлуку да се губици уљаре од 229 милиона динара покрију из нераспоређене добити.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зрењанин: Уљара точи успешно

То ће се сигурно одразити на њихову дивиденду, која је за 2017. планирана у износу од 852 динара (у 2016 - 2.529 динара). Занимљиво је да се акције наше највеће уљаре добро котирају на Београдској берзи. Две године им цена се није мењала, а ради стицања сопствених акција "Дијамант" је у 2017. од малих акционара откупио 4.467 акција, за које је платио чак 367 милиона динара!

По оцени ревизора, "Дијамант" очекују велики изазови уочи жетве и откупа овогодишњег рода уљарица. Компанију притиска финансијска неизвесност због задужености и кредитних обавеза, које су се попеле на 7,4 милијарде динара. Забрињава и како ће се одвијати реструктурирање "Агрокора", од чијих нових власника зависи и судбина зрењанинске уљаре, у којој је запослено 655 радника.