МИНИСТАРСТВУ туризма до сада је поднето 63.000 захтева за издавање ваучера за одмор у Србији. За ову годину, буџетом је предвиђено 80.000 ваучера, међутим, због великог интересовања, велике су шансе да ће тај број достићи, као и лане - 100.000.

- Сада је пик сезоне за подношење пријава и захтеви стижу у великом броју - казала нам је Рената Пинџо, помоћник министра туризма. - Планирамо да то буде на нивоу прошле године, када смо поделили 100.000 ваучера, али морамо да водимо рачуна о буџету, али и о расположивим капацитетима. Рано је још говорити да ли ће бити и више од тога. Постоји и једна техничка ствар да сви који се пријаве, то мора да буде најмање месец дана пред одлазак на одмор, тако да сад у мају, већ иду резервације за јун и половину јула.

Како објашњава Пинџо, најтраженије дестинације су Пролом бања, Златибор, Сокобања, Копаоник, Горња Трепча и Бања Ковиљача. Велико је интересовање и туристичких објеката у којима ваучери, у вредности од 5.000 динара, могу да се искористе. Томе у прилог, сматра Пинџо, иде и то што држава на време измирује обавезе према њима, па није било неких кашњења и проблема.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Grčka ove godine za pet do 10 odsto skuplja za letovanje

- У овом тренутку имамо 1.107 објеката у којима ваучери могу да се искористе, а прошле године их је било 936 - говори Пинџо. - Број расте стално, а њима је остављена могућност да могу да се пријављују током целе године. Свакако, највећи број туристичких објеката је и у оним местима која су најразвијенија и где се највише смештај и тражи. Акција ваучера је и у великој мери допринела, бар у тим местима, да се изађе из "сиве" зоне. Сада су они категорисани и раде у складу са законом. Пријављују госте и плаћају боравишну таксу, а то није баш мала ствар. Имамо и дестинације на којима се број гостију повећао вишеструко, што није само физички раст, већ је то постигнуто обавезним евидентирањем.

Када је реч о промени услова за добијање ваучера, тачније, да ли ће бити убачене још неке категорије становништва, помоћник министра Пинџо истиче да није могуће обухватити све слојеве друштва.

- Ваучери нису социјална мера, већ стимулативна политика и не могу бити сви обухваћени - каже Пинџо.

- Потребно је да се ослонимо на оне групе људи чији је статус лако проверити.


ГРЧКА ХИТ

ДОК ће се добар део грађана одмарати током лета, уз ваучере, у Србији, има и оних за које одмор није одмор ако нема мора. Као и сваке године, Грчка је и ове најтраженија дестинација, иако су цене смештаја за десет одсто више него прошле године, јер су уведене боравишне таксе за хотеле и апартмане.

- Цена није неки проблем с обизиром на то да сваке године у Грчкој летује око 900.000 људи само преко туристичких агенција - каже Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Уз Грчку, ове године значајно је порасло интересовање за Турску и Египат, а стандардно се траже Италија, Шпанија, Црна Гора и Бугарска.