МАЛИКА Сринивисан, председница компаније "Тафе"и једна од најбогатијих и најутицајнијих пословних жена Индије, познати филантроп, посетила је данас Новосадски сајам, на којем се, после неколико година паузе, представио ИМТ, српски произвођач трактора, којег је недавно купио "Тафе".

Малика Сринивисан је, после обиласка штанда ИМТ, на којем су је сарадници детаљно упознали са прототиповима трактора које су изложили, ексклузивно, за "Новости", рекла је како је изузетно задовољна куповином ове српске фабрике.

- Са компанијом ИМТ нас веже сарадња дуга готово шест деценија, делимо исте моторе, исте делове трактора, а и заједнички смо пословали - навела је Малика Сринивисан. - Захваљујући тој сарадњи, још као млада девојка први пут сам, са оцем, посетила тадашњу Југославију, а и сада сам, ево, поново у прилици да је посетим, јер смо искористили прилику да, кроз куповину, спасемо ово славно име у индустрији трактора.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Popović otvorio Sajam tehnike i tehničkih dostignuća (Foto)

Малика Сринивисан је, такође, задовољна јер види да се пословна атмосфера у Србији значајно мења набоље.

- Осећа се да се ствари мењају, и да напредују - рекла је Сринивисан - Драго ми је да је тако, и верујем да ће ИМТ постати оно што је некада био.

Сринивисан је, иначе, приликом посете, изненадила сараднике, јер је, без већег оклевања, села за волан најмањег и најпопуларнијег трактора фабрике ИМТ, модела 539, популарног "фергусона".


СРИНИВАСАН И БРНАБИЋ О ПЛАНОВИМА КОМПАНИЈЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са главном извршном директорком индијске компаније за производњу трактора и машина за пољопривреду „Тафе“ Маликом Сринивасан о плановима ове компаније у наредном периоду.

Директорка компаније „Тафе“ упознала је премијерку са плановима и припремама за производњу унапређених модела трактора са Еуро 3 мотором, истичући да је први такав модел већ представљен на прошлонедељном Пољопривредном сајму у Новом Саду.

Сринивасан је нагласила да ће компанија првенствено бити фокусирана на производњу механизације намењену малим газдинствима, која чине већину наше производње. Она је истакла да је заинтересована за сарадњу са Владом Србије како би се оваквим газдинствима олакшала куповина механизације.

Премијерка Брнабић рекла је да је Влада Србије већ припремила кредитну подршку за пољопривреднике за куповину трактора, а да је у плану и Гарантни фонд за произвођаче воћа и поврћа за набавку механизације.

Сринивасан је истакла да компанија планира и вишемилионске инвестиције у производне погоне у Србији. Према њеним речима, циљ компаније је да се у наредних 5 година производи 5.000 трактора годишње у Србији, док би се по испуњавању свих неопходних услова изашло и на тржиште Руске Федерације.

Премијерка Брнабић рекла је да ће Влада Србије пружити сву неопходну помоћ и подршку руководству компаније, како би се што лакше реализовали планови за наредни период.

Компанија „Тафе“ је у априлу ове године, за око 66 милиона динара купила правно лице, односно жиг ИМТ, погон у Јарковцу код Сечња и технолошке цртеже.

Директорка компаније „Тафе“ Малика Сринивасан, која је на Форбсовој листи 2017. године заузела 63. место међу 100 најбогатијих људи у Индији, до сада је више пута посетила Србију.