ПРЕДУЗЕЋА са блокираним рачунима у Србији је најмање 37.000. У истом "сосу" је и 17.000 предузетника. Заједно дугују око 309 милијарди динара. Добар део њих, уверени су у Привредној комори Србије, али и привредним судовима, проблем са дужницима и повериоцима најбрже и најјефтиније би решили - медијацијом. Број спорова који су у Србији решени пре уласка у судницу, посредовањем, до краја прошле године могли би се, међутим, изразити промилима. Министарство правде планира законске промене како би мотивисали и судије, али и супротстављене стране да се до договора дође пре парнице.

У Београду је јуче почела завршна конференција пројекта Европске банке за обнову и развој, који је посвећен унапређењу примене медијације у привредним споровима. Овај начин решавања проблема у привреди, међутим, користи убедљива мањина.

- Вођење дугих судских спорова много кошта привреду - каже Нермина Љубовић, саветник председника ПКС. - Медијација је начин да се спорови реше вансудским путем, на једноставнији, краћи и јефтинији начин. Уз њу нема негативне репутације и губљења пословних партнера. Ми смо посредник у споразумном финансијском реструктурирању и тако смо изградили потребну инфраструктуру.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Svi porezi za građane na jednom mestu od 2019.

Током времена смо водили око 40 поступака финансијског реструктурирања. Најкраћи је трајао два дана, а успешно смо завршили око половине свих поступака вредних око 40 милиона вера. Искуство Италије то показује. Привредне коморе нуде медијацију и током годину дана је решавано око 90.000 поступака. Трајали су у просеку 56 дана, успешно их је решено више од пола и процењена уштеда је 132 милиона евра.

Медијација је начин да се растерете судови, који су пренатрпани. У привреди се воде спорови који трају и више од десет година.

- Министарство правде је правни оквир препознало као једну од препрека у спровођењу медијације у Србији - каже Јелена Деретић, помоћник министра правде. - Идеја је да се пропишу подстицајне мере за примену медијације, пре свега у судовима. Треба снизити судске таксе, мотивисати грађане да се определе за медијацију.