У Европи за волан могу без лекарског прегледа

Г. ЧВОРОВИЋ

субота, 12. 05. 2018. у 14:07

У Европи за волан могу без лекарског прегледа

Фото Танјуг

Технички преглед и возачка дозвола у Француској и Европској Унији

ПАРИЗ-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА НОВОСТИ


ТЕХНИЧКИ преглед за нова возила у Француској се врши тек после четврте године старости, као, уосталом, и у многим другим европским земљама, где је понекад овај рок скраћен на три године, јер се сматра да не треба доводити у сумњу исправност нових кола. После тога, технички преглед се, у Француској, врши на сваке две године, што је, такође, чест случај у ЕУ, мада има и оних земаља које касније, неретко после шесте године старости, мада и раније, налажу годишњу контролу. У Летонији и на Малти, на пример, технички преглед се врши сваке године, од тренутка куповине аутомобила. Треба, ипак, имати у виду да су, на пример, у Француској возила у просеку стара девет година. Иначе, обавеза техничког прегледа возила у овој земљи је уведена тек 1992. До тада су то у обавези били да ураде само они који су продавали своје аутомобиле.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Popravni na kanalu za svako drugo vozilo

У ЕУ не постоји усаглашеност око периодичности техничког прегледа, али ће од 20. маја ове године, на основу нове европске регулативе, прегледи постати ригорознији.

Занимљива је и дебата која се ових дана води у Француској, о скупштинском предлогу да се уведе обавезан лекарски преглед за возаче старије од 70 година. Противници овакве мере истичу да би она била неправедна и усмерена против једног дела становништва, наводећи да су старији возачи опрезнији, да у просеку изазивају много мање удеса од млађих, и, такође, ређе губе животе за воланом.

У Француској, иначе, за полагање возачког испита, као ни за продужење, за Б катетегорију није потребан лекарски преглед.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

?

12.05.2018. 14:33

Bilo bi zanimljivo da istrazite da li se i u drugim evropskim zemljama kao i kod nas sestimmesecni tehnicki vrsi kako za nove tako i i za polovne kamione

Nidza

12.05.2018. 19:16

@? - U Svedskoj nema ogranicenja za vozace po godinama starosti da idu na lekarski pregled. Lekarski se vrsi pregled samo u slucaju kod saobracajnih nezgoda, sto znaci da dokle god je vozac sposoban da upravlja vozilo bez vecih prekrsaja ne treba da ide na vanredni lekarski pregleg. Mi hocemo u Evropu ali sa nasim mzakonima.

Aννα

12.05.2018. 17:54

Tako bi trebalo i kod nas, maltretiranje ljudi sa lekarskim pregledima i uzimanje para, dok narkomani vitlaju

Pera Peric

12.05.2018. 18:00

Па и у Србији после иницијалног прегледа више не треба преглед сем када имате неко ограничење. Онда мора на сваких 5 година.

Z.Mirkovic

12.05.2018. 18:07

pa netreba ni u Holandiji, a tehnicki se radi svake godine , samo prve 3 godine ne treba

zoran

12.05.2018. 23:34

Ne vitlaju samo narkomani već i alkoholičari, nasilnici, psihijatrijski slučajevi, agresivci svih fela, e to je prodlem, pa kad još sedne za volan nekog"đipa", bože me sačuvaj na šta nam liče ulice... Mnogo smo raspušteni. Strašno se vozi, mnogo je vozila raznih, posebno inostranih firmi, koje ih daju mladima (najviše devojkama) kao stimulaciju za posao, izađite ujutro na ulice pa gledajte - videćete na šta mislim...