НЕПУНИХ је пет месеци како је "Галеника" престала да буде државна брига. Нови власник, "Елиус" из Луксембурга, који је у власништву бразилске ЕМС групе, земунску фабрику је преузео у новембру прошле године. Једини услов који је досад морао да испуни је да уплати 25 милиона евра и увећа капитал "Галенике", што је према подацима из Агенције за привредне регистре, учинио већ 1. децембра прошле године уплатом од 2,96 милијарди динара.

Када је реч о запосленима, држава је купца обавезала да у року од две године њихов број са 1.300 принудно не смањује испод 900. Почетком априла, међутим, у "Галеници" ће остати око 830 запослених. Сви, међутим, одлазе споразумно - уз социјални програм.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:"Delta": Zašto nas bojkotujete?; PKS: Uvek i svuda vas zovemo!

- Очекујемо да нови власник инвестира у производњу. У току је регистрација нових производа - чули смо од Зорана Пантелића, председника синдиката "Независност" у овом предузећу. - Када се прошири производња, онда можемо да разговарамо и о већим зарадама. Плате се код нас нису мењале најмање седам до осам година. Оно што није испуњено, јесте обавеза коју је преузела држава. Влада је усвојила закључак октобра прошле године и тако се обавезала да ће свим запосленима у "Галеници" уплатити допрносе за пензионо и здравствено. Реч је о око осам месеци у 2013. години, али то још нису учинили. То је велики проблем, јер људи који стичу право не могу у пензију, а породиље и болесни на дужем боловању и не могу да добију накнаде за боловање у том периоду.

Позив за добровољни одлазак из "Галенике" је трајао до 15. марта. Нови власник је решио да угаси споредне делатности - попут чишћења, обезбеђења и ресторана.

- Послодавац им је понудио накнаду за споразумни раскид радног односа и они ће исти посао наставити да раде за другог послодавца - објашњава Пантелић. - Добиће исте износе, 400 евра по години стажа. Оно што је још важно, јесте преговорање о новом колективном уговору. Постојећи важи до децембра, а у преговоре ћемо ући половином године. Покушаћемо да задржимо постојећа права.


ПРЕОСТАЛЕ ОБАВЕЗЕ

КУПОПРОДАЈНИМ уговором нови власник "Галенике" се обавезао да ће у фабрику лекова уложити 5,52 милиона евра. У року од годину дана треба да инвестира 2,49 милиона евра, а до истека друге године још - 3,03 милиона евра. Безусловну понуду за откуп преосталих акција, а реч је о око 5,6 одсто акција у власништву мањинских акционара, "Елиус" треба да упути у року од шест месеци, што значи до почетка маја. Услов је да је пре тога увећао капитал за 25 милиона евра.