ФИНАНСИЈСКИ биланси све говоре. И колико је једно предузеће успешно, и колико је напредовало у односу на претходну годину и у односу на конкуренцију. Међу седам нафтних компанија које послују на српском тржишту, само је једна домаћа - "Кнез петрол", али не само да не заостаје за осталим предузећима која се баве малопродајом деривата, већ је у самом врху. Одмах иза руског гиганта, "Нафтне индустрије Србије".

И у 2016. години, према финансијским резултатима пословања на првом месту је "Нафтна индустрија Србије". Она има чак 305 бензинских станица. Приходи ове руске компаније су у 2016. износили 177,9 милијарди динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Домаћи "Кнез Петрол" иза НИС


Одмах иза ње, по резултатима свог рада, налази се једина домаћа компанија која се бави трговином нафте и нафтних деривата. Компанија "Кнез петрол" имала је у 2016. години приход од 36,6 милијарди динара.

По приходима оствареним у 2016. години, трећу позицију заузела је компанија "Лукоил". И овај руски гигант који послује на тржишту Србије регистровао је прилив од 29,1 милијарду динара. Толики је био приход од пословања на 80 бензинских станица ове руске компаније.

Аустријско предузеће ОМВ се по резултатима у 2016. години изборило за четврто место. Ови нафташи успели су да на 61 бензинској станици приходују 28,1 милијарду динара. Мађарски МОЛ се по приходима нашао међу првих пет у Србији. У нашој земљи има 50 бензинских станица, а у 2016. години је остварила приход од 25,5 милијарди динара.

Грчка нафтна компанија у 2016. години је забележила приход од 16,6 милијарди динара. Према својим приходима, пласирала се на шесто место. Она у Србији има 54 пумпе. Словеначки "Петрол" је заузео седму позицију по пословним резултатима у 2016. Његов приход је те године износио 7.211.813 динара, а има девет бензинских станица.


СВЕ ВИШЕ ПУМПИ

У "Кнез петролу" не крију да теже лидерској позицији на нафтном тржишту Србије. Број њихових бензинских станица из године у годину све је већи. Тренутно броје 89 пумпи. На њима се продају све врсте горива: европремијум БМБ 95, европремијум БМБ 98, евродизел и ТНГ.