У нови погон Петолетке 2,2 милиона евра

В. Н.

недеља, 25. 03. 2018. у 17:14

У нови погон Петолетке 2,2 милиона евра

Фото Танјуг

Наменска фабрика у Трстенику, захваљујући помоћи Владе, стала на ноге. Вулин: Контрола државе над војном индустријом неупитна

ФАБРИКА "Прва петолетка - наменска" у Трстенику, која обележава 69 година рада, у недељу је добила реновиран производни погон у који су уложена 2,2 милиона евра. Влада Србије је у ово предузеће досад инвестирала укупно 3,5 милиона евра.

Министар одбране Александар Вулин, који је са директорком фабрике Анђелком Атанасковић отворио нови погон, истакао је да пре четири године у "Прву петолетку" није нико веровао, али веровали су радници тог предузећа и тадашњи председник Владе Александар Вучић.

- Као што видите, били су у праву. "Прва петолетка" је сада на својим ногама захваљујући инвестицијама Владе Републике Србије, али и захваљујући огромном труду радника и менаџера. Ово је предузеће које има будућност и које је у стању да одговори на захтев светског тржишта - рекао је министар одбране.

Он је додао да је видно да се наменска индустрија развија - прошле године извезла је око 570 милиона евра, што је за 17 одсто више од рекордне 2016. и готово три пута више него што је било 2012. године.

СРЦЕ ОПШТИНЕ ГРАДОНАЧЕЛНИК Општине Трстеник Александар Ћирић поручио је да је "Прва петолетка" срце те општине и мотор развоја. - Како је пропадала фабрика, тако је пропадала и општина. Сада можемо да видимо напредак и сигурни смо да је будућност у Трстенику извеснија - поручио је Ћирић.

Према његовим речима, ове године се очекује да ће укупан извоз износити више од 600 милиона евра, што говори колико је наменска добра индустрија, колико су инвестиције Владе Србије успешне и колико је поверење Александра Вучића у наменску индустрију било исправно.

- Управо због тога ће Министарство одбране наставити са својом политиком помагања и развоја наменске индустрије. Она је нама изузетно важна и изменама закона контрола, апсолутна контрола и власништво државе Србије над наменском индустријом се неће доводити у питање - истакао је Вулин.

Власништво државе Србије у наменској индустрији по закону не може пасти испод 51 процента, нити се могу изгубити управљачка права, нагласио је министар одбране и закључио да наменска индустрија остаје чврсто у власништву Србије.

Директорка "Прве петолетке - наменска" Анђелка Атанасковић рекла је да је у реновирану халу уложено 500.000 евра њихових пара, како би омогућили рад са новим програмима и машинама.

- Купили смо машине од инвестиције вредне 3,5 милиона евра коју је обезбедио председник и видевши да он има вере у нас, руководство и синдикат су се договорили да не повећавамо плате него да одвајамо новац како бисмо средили халу и омогућили бољу будућност и за нас и за нашу децу. Фабрика је запослила 100 нових радника, а плате запослених су данас на нивоу републичког просека. Надамо се да се наш рад и труд виде и да ће држава наставити да улаже у нас - нагласила је Атанасковићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације