ПОСЛЕ ПРОДАЈЕ ОПЕРАТЕРА: Теленор банка не иде Чесима

Д. И. КРАСИЋ

петак, 23. 03. 2018. у 10:02

ПОСЛЕ ПРОДАЈЕ ОПЕРАТЕРА: Теленор банка не иде Чесима

Фото М.Лабудовић

Норвешки оператер из најављене продаје изоставља финансијску институцију у свом власништву. Петр Келнер, власник фонда ППФ који је купио оператера, послује у 20 земаља света

ТЕЛЕНОР банка неће бити продата чешком фонду "ППФ група", потврђено је "Новостима" у седишту "Теленора" у Норвешкој.

- Теленор банка није део трансакције, и "Теленор" је и даље власник 100 одсто Теленор банке - истиче се у одговору "Новостима". - Најављени процес продаје пословања у региону централне и источне Европе ни на који начин не утиче на кориснике банке, нити на њихову сарадњу са банком. Сви депозити и кредити су сигурни, и Теленор банка наставља уобичајено са својим пословањем.

С обзиром на то да је "Теленор група" обелоданила да планира, на основу већ потписаног уговора, продају свог пословања у региону централне и истичне Европе, оправдано се поставило питање да ли "у пакету" са телекомуникационим оператером "Теленор" новог власника добија и банка у власништву ове компаније.

Прочитајте још - Чеси нове газде "Теленора"

У Народној банци истичу да је Теленор банка а.д. Београд у власништву Telenor Danmark Holding A/S из Копенхагена у Данској, која је њен стопроцентни власник.

- Након јављања бугарског инвестиционог фонда као потенцијалног купца Теленор банке, до данашњег дана ниједно друго лице није поднело захтев за стицање власништва у овој банци - речено нам је у НБС. - НБС није обавештена о промени власника Теленор банке. Свако лице које намерава да стекне више од пет одсто власништва банке може то учинити само уз претходно добијену сагласност НБС.

Петр Келнер

Власник чешког фонда "ППФ група" је најбогатији човек у Чешкој, Петр Келнер. На "Форбсовој" листи, Келнер се налази на 88. месту. Његово богатство процењује се на 15,8 милијарди долара. Келнер је фонд ППФ покренуо током приватизације у Чешкој. Њиме је купио контролни улог највеће чешке осигуравајуће куће. Данас је Келнерова "ППФ група" велики акционар у највећој финансијској компанији у Кини, Home Credit, која се бави банкарством, послује у још 10 земаља, укључујући и Русију, САД. У овој области фонд поседује још и ППФ банку и Ер банку.

ППФ фонд послује у 20 земаља света, укључујући и Русију, САД, Вијетнам, Филипине, али и Словенију и Хрватску, у којима послују његова група.


ШИРИ ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ

Куповином "Теленоровог" бизниса у региону Србије, Црне Горе, Мађарске и Бугарске, Келнер проширује и своје учешће у телекомуникационим операцијама, које тренутно поседује само у Чешкој и Словачкој, кроз фирме ЦЕТИН и "О2" (највећи телекомуникациони оператор у Чешкој, са осам милиона мобилних и фиксних линија...).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације