НАЈРАНИЈЕ од средине септембра аеродромом "Никола Тесла" ће управљати Французи. Уговор о концесији београдске ваздушне луке на 25 година потписан је у четвртак са француском компанијом "Ванси ерпортс". Укупна вредност ове трансакције је око 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Аеродром Никола Тесла угостио 5,3 милиона путника 2017.

Уговор о концесији у Палати Србија потписали су у четвртак у присуству премијерке Ане Брнабић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор "Ванси концесија" и председник "Ванси ерпортса" Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније "Ванси ерпортс Србија" и в. д. генералног директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

- Потписани уговор са "Ванси ерпортом" одличан је показатељ да је Србија на добром путу, а представља још један озбиљан корак у правцу модерне европске државе, лидера Западног Балкана у спровођењу реформи - рекла је премијерка Ана Брнабић. - Уверена сам да су међу основним разлозима што је тако велика фирма из Француске, са 35 аеродрома и 275 милиона путника годишње дошла у Србију и успешно спроведен аранжман са ММФ и свеобухватне реформе и жеља да постанемо лидер у региону у свим сегментима.Нагласила је да је захваљујући добром пословању и улагањима из сопствених средстава аеродром у Београду дошао до цифре од 5,3 милиона путника у претходној години и да очекује да ће "Ванси" то подићи на 15 милиона путника годишње, чиме ћемо се позиционирати као чвориште ваздушног саобраћаја и добра туристичка дестинација.

Брнабић је подсетила да је Влада Србије издвојила 128 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је за трећину више него претходне године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Французи добили концесију за Аеродром "Никола Тесла" за 501 милион евра!

Министарка Михајловић је изјавила да је уговор о концесији велика ствар за даљи развој наше земље, и да је циљ да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе.

Председник "Ванси ерпортс" Никола Нотбар је рекао да та компанија снажно верује у Србију и успех концесије "Николе Тесле" и најавио отварање нових радних места. Како је рекао, београдски аеродром има капацитете за даљи развој који је предвиђен концесијом, а главни покретач је управо раст броја путника који бележи "Никола Тесла".

Прочитајте још - Ђурић: Позитиван тренд у односима Србије и Француске

Нагласио је да ће компанија уложити новац у аеродром и да ће акценат бити на квалитету и повољним ценама, по чему је "Ванси" већ познат. Рекао да ће радити и на отварању нових веза Београда са другим дестинацијама.МОНДОЛОНИ: ДОЛАЗЕ И ДРУГЕ КОМПАНИЈЕ

АМБАСАДОР Француске у Србији Фредерик Мондолони уверен је ће уговор о концесији београдског аеродрома са француском компанијом "Ванси ерпортс" привући многе друге француске компаније у Србију. Он је нагласио да у Србији данас послује око 100 француских фирми које запошљавају око 10.000 људи.

Прочитајте још - Аеродром Никола Тесла угостио 5,3 милиона путника 2017.

- Уверен сам да ће се тај број повећати у будућности - рекао је Мондолони на церемонији потписивања уговора о концесији и подсетио да ће Француска организовати у Београду од 30. маја до 1. јуна регионални бизнис форум за 12 земаља региона укључујући и Србију.
РУКОВАЊЕ И КИСЕЛИ ОСМЕСИ

КИСЕЛЕ осмехе и у четвртак су размениле председница и потпредседница владе Ана Брнабић и Зорана Михајловић, чији је тихи сукоб ових дана кулминирао након отварања теме реконструкције министарског кабинета.


Прочитајте још - Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији

Примедбом да министри морају радити као тим, Брнабићева је, недавно, практично послала отворену поруку Михајловићевој. Сусрет ипак је завршен руковањем, у складу са поруком председника Вучића да би страсти у Немањиној 11 требало да се смире, а сукоби прекину.

(В. М.)