Теслу сада воде Французи (ФОТО)

Ј. Су

четвртак, 22. 03. 2018. у 15:15

Теслу сада воде Французи (ФОТО)

фото Д.Миловановић

Уговор о концесији београдског аеродрома потписан са француском компанијом "Ванси ерпортс". Вредност трансакције 1,46 милијарди евра

НАЈРАНИЈЕ од средине септембра аеродромом "Никола Тесла" ће управљати Французи. Уговор о концесији београдске ваздушне луке на 25 година потписан је у четвртак са француском компанијом "Ванси ерпортс". Укупна вредност ове трансакције је око 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Аеродром Никола Тесла угостио 5,3 милиона путника 2017.

Уговор о концесији у Палати Србија потписали су у четвртак у присуству премијерке Ане Брнабић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, главни извршни директор "Ванси концесија" и председник "Ванси ерпортса" Никола Нотбар, Масимо Бруцо из компаније "Ванси ерпортс Србија" и в. д. генералног директора Аеродрома "Никола Тесла" Саша Влаисављевић.

- Потписани уговор са "Ванси ерпортом" одличан је показатељ да је Србија на добром путу, а представља још један озбиљан корак у правцу модерне европске државе, лидера Западног Балкана у спровођењу реформи - рекла је премијерка Ана Брнабић. - Уверена сам да су међу основним разлозима што је тако велика фирма из Француске, са 35 аеродрома и 275 милиона путника годишње дошла у Србију и успешно спроведен аранжман са ММФ и свеобухватне реформе и жеља да постанемо лидер у региону у свим сегментима.Нагласила је да је захваљујући добром пословању и улагањима из сопствених средстава аеродром у Београду дошао до цифре од 5,3 милиона путника у претходној години и да очекује да ће "Ванси" то подићи на 15 милиона путника годишње, чиме ћемо се позиционирати као чвориште ваздушног саобраћаја и добра туристичка дестинација.

Брнабић је подсетила да је Влада Србије издвојила 128 милијарди динара за капиталне инвестиције, што је за трећину више него претходне године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Французи добили концесију за Аеродром "Никола Тесла" за 501 милион евра!

Министарка Михајловић је изјавила да је уговор о концесији велика ствар за даљи развој наше земље, и да је циљ да постанемо транспортни коридор и чвориште за овај део Европе.

Председник "Ванси ерпортс" Никола Нотбар је рекао да та компанија снажно верује у Србију и успех концесије "Николе Тесле" и најавио отварање нових радних места. Како је рекао, београдски аеродром има капацитете за даљи развој који је предвиђен концесијом, а главни покретач је управо раст броја путника који бележи "Никола Тесла".

Прочитајте још - Ђурић: Позитиван тренд у односима Србије и Француске

Нагласио је да ће компанија уложити новац у аеродром и да ће акценат бити на квалитету и повољним ценама, по чему је "Ванси" већ познат. Рекао да ће радити и на отварању нових веза Београда са другим дестинацијама.МОНДОЛОНИ: ДОЛАЗЕ И ДРУГЕ КОМПАНИЈЕ

АМБАСАДОР Француске у Србији Фредерик Мондолони уверен је ће уговор о концесији београдског аеродрома са француском компанијом "Ванси ерпортс" привући многе друге француске компаније у Србију. Он је нагласио да у Србији данас послује око 100 француских фирми које запошљавају око 10.000 људи.

Прочитајте још - Аеродром Никола Тесла угостио 5,3 милиона путника 2017.

- Уверен сам да ће се тај број повећати у будућности - рекао је Мондолони на церемонији потписивања уговора о концесији и подсетио да ће Француска организовати у Београду од 30. маја до 1. јуна регионални бизнис форум за 12 земаља региона укључујући и Србију.
РУКОВАЊЕ И КИСЕЛИ ОСМЕСИ

КИСЕЛЕ осмехе и у четвртак су размениле председница и потпредседница владе Ана Брнабић и Зорана Михајловић, чији је тихи сукоб ових дана кулминирао након отварања теме реконструкције министарског кабинета.


Прочитајте још - Французи заинтересовани за пројекте хидроенергетике у Србији

Примедбом да министри морају радити као тим, Брнабићева је, недавно, практично послала отворену поруку Михајловићевој. Сусрет ипак је завршен руковањем, у складу са поруком председника Вучића да би страсти у Немањиној 11 требало да се смире, а сукоби прекину.

(В. М.)Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Rasprodaja

22.03.2018. 15:34

Ja vise nemam zivaca da citam vesti.Ovo je rasprodaja Srbije pred zatvaranjem!Ako nam je svima, i treba da nas jasu. Ovaj narod je na putu da ga evolucijom zamene nekim drugim kad narod nezna da zameni skupstinu, ali sve iz skupstine, izdajnici jedin, ubudjale macketine koje mjaucu o perifernim stvarima od 2001. Skupstina je jedan veliki soping centar za rasprodaju Srbije.Pravi Privatni biznis na nasim ledjima!

odgovor

22.03.2018. 16:32

@pitanje - A nije ti palo na pamet zasto Srbija nije profitirala na njemu od raspada juge?

pitanje

23.03.2018. 15:37

@pitanje - Neko je pomešao babe i žabe. Hoće se to kad se komentari pišu po diktatu partije.

zare

23.03.2018. 07:40

Do sada nikako ne razumem ovakvu politiku da sve treba ,,prodati,, rentirati, pokloniti i unistiti i da je najbolje da nista nemamo, nista ne umemo, da nista nije nase !! Uz to jos smanjiti plate i penzije i aplaudirati na sve to ! Da li je vama jasno, mozda ja ne shvatam ?

Drdo

23.03.2018. 10:56

Radnik sam Vinci konzerna vec dugo godina nekada su akcije vincija koslale 7 evra danas su oko 77 firma posluje svuda po svetu sve veliki projekti kad se prica o parama na godisnjem nivou nigde nepominju milione samo milijarde evra fazon je da sve poslove knjize debelo prvo se nesto prikaze kao jadno a onda se tu nesto malo uradi nasminka i predstavi kao ulaganje od milijaru milijardi i izvlaci maksimalna korist i tako vec godina super poslujemo mozda ubrzo propadnemo.