ТЕЛЕНОР група" продаје своје компаније у Србији, Мађарској, Бугарској и Црној Гори чешком фонду "ППФ група". Купопродајни уговор на 2,8 милијарди евра је потписан, а трансакција уз ове компаније укључује и продају провајдера техничких услуга Telenor Common Operation. Према наводима из српског "Теленора", долазак новог власника не би требало да утиче на кориснике овог оператера у нашој земљи, као ни на фирме са којима сарађује.

- Трансакција неће утицати на наше кориснике и локалне партнере, а настављамо да радимо као и до сада, посвећени пружању конзистентних и квалитетних услуга нашим корисницима - истиче Ингеборг Офстхус, генерална директорка "Теленора" у Србији. - После 11 година у Србији улазимо у нову фазу пословања, с обзиром на то да ће наше операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији бити продате "ППФ групи". Поносни смо на све што смо до сада постигли, а поготово на чињеницу да смо лидер у приходима на тржишту са три милиона корисника широм Србије.


Прочитајте још:
Теленор продаје пословање у Србији?

Офстхусова је истакла да "ППФ група" има јасан циљ за развој инвестиција у телекомуникације, а да је "Теленорово" пословање у региону централне и источне Европе кључно за остварење тог плана.

ППФ је највећа инвестициона група у централно-источној Европи која улаже у различите секторе, укључујући банкарство, финансирање приватних лица, некретнине, рударство и телекомуникације. Међу скорашњим аквизицијама су O2 Czeck Republic од "Телефонике" 2012. и Nova Broadcasting Group у Бугарској ове године.

- Овом куповином, "ППФ група" проширује свој телекомуникациони портфолио на још четири земље и ближи се свом дугорочном циљу да постане европски оператер средње величине, као и да искористи своје искуство за јачање тржишне позиције - каже Ладислав Бартончек, представник "ППФ групе" одговоран за сектор телекомуникација.

Иако је уговор о продаји потписан, трансакција захтева добијање неопходних регулаторних одобрења и очекује се да буде завршена у трећем кварталу 2018. године.

Ингеборг Офстхус


ДЕВЕТ МИЛИОНА КОРИСНИКА

"ТЕЛЕНОР" операције у региону централне и источне Европе остварују приходе од 11,8 милијарди норвешких круна, што је око 1,2 милијарде евра годишње. Када је реч о профиту, у продатим компанијама остварује се укупно 4,1 милијарда норвешких круна, или око 431 милион евра оперативне добити (ЕБИТДА). Фирме имају више од девет милиона корисника и 3.500 запослених.

"Теленор" је на тржиште Србије ушао куповином "Мобтела" 2006. године, за 1,513 милијарди евра.


ИСТО ИМЕ 33 МЕСЕЦА

ДОЛАЗАК великог инвестиционог фонда ППФ-а у Србију, који купује "Теленор", показује да је Србија атрактивна инвестициона дестинација - изјавио је у среду министар трговине и телекомуникација Расим Љајић, истичући да је то добар сигнал за стране инвеститоре.

Он је казао да ће, по уговору, у наредна 33 месеца све пословати под фирмом "Теленора", а након тога ће бити промењен бренд и добиће фирма новог власника, па самим тим и компанију под којом ће пословати у Србији.

- У међувремену се не очекују никакве значајније промене са становишта корисника - рекао је Љајић.