КОЛИКА ће бити цена техничких прегледа возила када на снагу ступи измењени Закон о безбедности саобраћаја на путевима Србије, нико не зна, али је једно сигурно - неће више бити бесплатних техничких прегледа.

- Према Предлогу закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја који се налази у скупштинској процедури, биће прописана минимална и максимална цена - каже, за "Новости", Владимир Маринковић, председник Националне асоцијације техничких прегледа (НАТЕП). - О томе колике ће цене бити одлучиће Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

Маринковић каже да је позитивно то што ће се најзад стати на пут несавесним власницима предузећа која обављају технички преглед "кроз папире" и која возаче маме бесплатним техничким прегледима, јер их стимулишу високим провизијама које им дају осигуравајућа друштва.

- Има чак и случајева када се поруком на "Вајберу" пошаљу подаци о возилу, а регистрациона налепница власнику возила стигне на кућну адресу - каже Маринковић. - Сада, уз обавезу фотографисања и видео-снимања возила на линији, и уз минималну цену, неће више бити могуће да се региструје возило а да се не довезе на технички преглед.

ЛИЦЕНЦЕ БЕЗ ПОЛАГАЊА Измењеним законом је регулисано и издавање и продужење лиценци прегледача на линијама техничких прегледа. Они убудуће, како се предвиђа Законом о изменама и допунама ЗОБС, за продужење лиценце неће морати да сваке три године полажу испите.

Ипак, у овом тренутку нико не зна колика би та цена (ни минимална ни максимална) могла да буде.

- Не знамо ко ће и према којим критеријумима одредити минималну цену - каже Маринковић - Међутим, сада се ствари због нових прописа усложњавају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Evropa nam odvela šofere

Наиме, сада је за преглед једног возила (снимање и слично) потребно најмање 35 минута. То значи да један сет радника на линији у току једне смене може да прегледа највише 15 возила. Како у Србији постоји 2.500.000 возила и око 1.250 линија техничких прегледа, да би се избегле енормне гужве биће потребно да се ради и у другој смени, с више сетова радника.

- То ће повећати трошкове, јер нико неће да ради џабе. Надамо се да ћемо бити консултовани приликом одређивања минималне цене да бисмо избегли све евентуалне неспоразуме касније - каже Маринковић.

Садашње цене техничких прегледа за возила Б категорије се крећу (ако изузмемо бесплатне) од 400 до 1.200 динара.