У Србији се у стечају тренутно налази 2.070 предузећа, показују подаци Агенције за лиценцирање стечајних управника АЛСУ. Једно од њих је и Индустрија машина и трактора - ИМТ, над којом је стечај покренут још у септембру 2015. године, али продаја имовине још траје.

Прочитајте још: За производњу гуме нема кризе

Стечајни управник ИМТ управо је огласио продају имовине некадашњег гиганта путем јавног надметања. "Трка" је заказана за 2. април, а почетна цена на јавном надметању је 66 милиона динара. Продају се грађевински објекти овог предузећа у Јарковцу, опрема, као и право на жиг који важи до 12. септембра 2027. године.

Прочитајте још: НЕСЛАВАН КРАЈ БРОДОГРАДИЛИШТА ИЗ ПЕРЛЕЗА: Отпловили право у стечај

Иначе, последња регистрована продаја имовине овог предузећа била је у фебруару прошле године, када је из стечаја продато 150 тона отпадног гвожђа, по цени од пет милиона динара.

Просечно време трајања стечајних поступака у Србији је две године, 11 месеци и један дан, подаци су АЛСУ. Постоје стечајни поступци који трају и више од деценије и по. Укупно је 15 таквих случајева, где стечајни поступци трају од 15 до 22 године. Код пет закључених случајева стечајеви су трајали од 15 до 17 година.