ЗРЕЊАНИНСКИ привредни суд донео је у петак решење о покретању претходног стечајног поступка у индустрији грађевинског материјала "Тоза Марковић" из Кикинде.

Суд је дужнику привремено забранио плаћање с рачуна и располагање имовином, као и спровођење извршења. За привременог стечајног управника именован је Василије Јовановић. Рочиште на којем ће се расправљати о постојању разлога за отварање стечајног поступка заказано је за 1. март.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ојадили "Тозу" за милијарде

Како "Новости" сазнају у Привредном суду, предлог за отварање стечајног поступка поднела је Збербанка Србија. Банкари су као разлог навели неизвршавање обавеза из плана реорганизације усвојеног у мају 2016, након двогодишњег радног стечаја "Тозе". Детаљи, као и то у чему су кикиндски керамичари затајили, засад су непознати. Биће, ипак, да се ради о проблему враћања дугова, односно плаћања кредита?

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Тоза” купује машине и обнавља опрему

По плану реорганизације, међу шест разлучних поверилаца, којима су призната потраживања у износу од 2,7 милијарди динара, наиме, нашла се, са 280 милиона, Збербанка. А конвертујући своје потраживање од 1,2 милијарде динара, "Србијагас" је тада постао већински власник новоформираног ДОО "Тоза". Планом је прихваћена обавеза да се разлучни повериоци намире у целости у року од 10 година, уз једногодишњи грејс период.

КОЛИКО (НЕ) МОЖЕ "СРБИЈАГАС"
У СТЕЧАЈУ 2014. утврђено је да ликвидациона вредност "Тозе" износи 3,8 милијарди динара, док су повериоцима призната потраживања од преко 5,8 милијарди. Посрнуло акционарско друштво од банкрота је спасао "Србијагас". Међутим, као већински власник ово ЈП, очигледно, све теже може да даје финансијске инјекције кикиндској фабрици...

Након катастрофалне приватизације и година пословног посртања, нови менаџмент прионуо је на посао. Убрзо су из "Тозе" стигле охрабрујуће вести. Производња плочица и црепа је стабилизована, а захваљујући новим инвестицијама извршена је модернизација и пуштене су у рад нове линије. Не скривајући оптимизам за будућност кикиндског гиганта са традицијом од века и по у цигларству, директор "Тозе" Владимир Илић, међутим, упозорио је својевремено и на осетљив период у који улази фабрика.

- Финансијске обавезе из плана реорганизације, где морамо да почнемо са враћањем дугова у износу од 2,5 милиона евра на годишњем ниову, прави су испит за нас, да ли ћемо опстати на тржишту! Преговарамо са банкарима. Много би нам значило продужење грејс периода, јер бисмо за то време достигли максималан производни капацитет и нашли се на "зеленој грани" - поручивао је јесенас Илић.

Изгледа да преговори са банкарима нису баш били успешни, чим је уследио захтев за отварање стечајног поступка? Збербанка у свом захтеву тврди да је спровођење плана реорганизације битно угрожено, јер стечајни дужник не поступа како је договорено 2016. Остаје да се види шта ће донети рочиште заказано за 1. март. Од одлуке Привредног суда зависи и судбина гиганта кикиндске општине, где егзистенцију остварује 620 радника.