Лакше до прикључка за струју?

Е. Р.

26. 01. 2018. у 20:07

Лакше до прикључка за струју?
У Београду у петак представљена "сива књига" Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД). Александар Антић: Ради се на томе да се дозволе добијају у року од 10 до 15 дана

СРБИЈА ради на побољшању и појефтињењу процедура за добијање прикључка за електричну енергију и очекује се да ће наша земља, по том критеријуму ове године бити боље котирана на Дуинг бизнис листи Светске банке, где су земље рангиране по условима пословања. Иначе, Србија је највише пала на последњој Дуинг бизнис листи управо у делу око добијања прикључака за струју!

Како је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић рекао у петак на промоцији "Сиве књиге" Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД), направили смо искораке у овој области, и надамо се да ћемо побољшати своју позицију.

- Већ је смањен број процедура неопходних за добијање прикључака за електричну енергију са пет на три и у плану је да их буде још мање - истакао је Антић. - Ради се на томе да се дозвола за прикључак за електричну енергију добије у року који је краћи него сад, за 10 до 15 дана. Близу смо и решења за проблем који се односи на међусобне односе комуналних предузећа у поступку добијања те дозволе. Трошкови за добијање дозволе могу да буду мањи и транспарентније приказани.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - До струје месец дана брже

Тржиште електричне енергије у Србија, како је објаснио, не постоји јер је цена струје регулисана и нижа од тржишне, чиме су задовољни грађани, али не и министар финансија.

С друге стране, министар финансија Душан Вујовић је на НАЛЕД конференцији на којој је проглашен за реформатора године, истакао да је у припреми закон о таксама и накнадама, који предвиђа смањење тих парафискалних намета. С применом закона могло би да се почне већ идуће године. Очекује се и да буде направљен јединствени регистар такса и накнада који ће бити јавно објављен.

- Разумем да су локалне самоуправе наплату фирмарина користиле као дискрециони инструмент да обезбеде приходе, али то није транспарентно и одбија инвеститоре - истакао је Вујовић. - А смањење пореза и доприноса на зараде спада у другу генерацију проблема, који ће се због фискалног простора у буџету лакше решавати. У Србији око 300.000 предузетника плаћа порезе и доприносе на минимални износ зараде, што је законом допуштено, па је проблем одакле скупити приход ако се смање порези.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мораће се брже до струје


ПЕЦКАЊА

НОВИНАР Миша Бркић је на конференцији НАЛЕД-а пецнуо министре пољопривреде и енергетике, тврдећи да је стање у нашем аграру као пре десет, а у енергетском сектору као пре три деценије. Таква тврдња није се допала Александру Антићу, који је негирао такве тврдње, нагласивши да је овај ресор сасвим стабилан.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације