ВЛАСНИЦИ регистарских таблица које садрже латинична слова Č, Ć, Š, Ž i Đ, као и слова Y i W а који ових дана врше регистрацију возила немају разлог за страховање да ће морати да плаћају за нове таблице "без квачица".

Иако су допуном Правилника о регистрацији још прошлог лета, избачене "квачице", власници таблица које садрже ова слова ће их приликом регистрације задржати све док не буду морали да мењају саобраћајну дозволу чији датум важења је јасно истакнут на полеђини.

Промена таблица и саобраћајне дозволе је трошак од око 3.500 динара. Нове регистарске таблице за путничко возило коштају 2.190 динара, док је цена нове саобраћајне дозволе 1.314 динара.

Возаче интересује и да ли ће бити промена код техничких прегледа. Засада, све остаје по старом систему јер нови Правилник није усвојен. Јасно је да се чека Закон о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима Србије који се налази у скупштинској процедури.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Kraj za "WC" na tablicama

- Једва чекамо да се уведе ред у ову област - кажу, за "Новости", у једном од удружења техничких прегледа Србије. - Доста је оних који лове у мутном, а због нелојалне конкуренције многа предузећа послују на граници рентабилности.

Очекује се да технички преглед возила као један од битних фактора безбедности саобраћаја претрпи велике измене које би допринеле да на путеве Србије може да изађе само технички потпуно исправно и безбедно возило.

Тако треба очекивати да возила старија од 15 година два пута годишње морају да прођу линију техничког прегледа, а да ће нова возила бити контролисана после две године. Много се очекује од увођења централног информационог система који ће повезивати линије техничких прегледа са МУП и Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије.

Поред система за видео-надзор, требало би да се уведу лиценце за контролоре, семинари унапређења знања. Један од предлога је и да се радне машине као и трактори региструју трајно са обавезом да периодично имају обавезу техничког прегледа.

НАЈВИША ИЛИ НАЈМАЊА

ЦЕНЕ техничких прегледа у Србији које се сада крећу од 800 динара па навише за путничка возила, по предлогу Закона би требало да одређује Влада Србије. Технички преглед је често и бесплатан за власнике који купе обавезно осигурање возила у тој фирми.

- Предложено је да Влада одређује највишу цену иако ми сматрамо да би морала да пропише најнижу цену да би се управо спречило да несавесни власници, стимулисани процентом које добијају од осигуравајућих кућа поново отаљавају посао - став је појединих удружења ТП Србије.