ПЕТ кандидата су најозбиљнији "играчи" за позицију генералног директора "Поште Србије". Како "Новости" незванично сазнају, осим тренутног вршиоца дужности директора овог јавног предузећа Мире Петровић, за функцију су заинтересовани и Михаило Јовановић, садашњи директор Канцеларије за ИТ и е-управу Владе Србије, економиста Дејан Раденковић, привредник и народни посланик СПС, затим Владимир Димитријевић, председник Републичке изборне комисије, иначе већ запослен у "Пошти" на месту директора функције правних послова и управљања непокретностима, као и Жељко Ивањи, запослен на позицији Димитријевићевог заменика, некадашњи кадар Г17плус, сада у Српској народној партији.

Свим овим кандидатима је заједничко значајно радно искуство на руководећим функцијама у "Пошти Србије". Конкурс за директора овог јавног предузећа објављен је пролетос. Први, писани део тестирања обављен је пре нешто више од месец дана. Задатке је решавало 26 кандидата, а све њих, у наредном периоду, очекује и усмени део тестирања. Потом комисија за спровођење конкурса Влади Србије предлаже највише три кандидата. Коначну одлуку доноси управо - Влада.

ПРОФИТАБИЛНИ "ПОШТА Србије" је једно од најпрофитабилнијих јавних предузећа у нашој земљи. Лане је уписало нето добит од 3,47 милијарди динара. Компанија упошљава 14.944 радника и осим поштанском делатношћу, бави се и платним прометом, заступањем и посредовањем у осигурању, затим телекомуникацијама - кабловским и осталим услугама, рачунарским програмирањем, брокерским пословима са хартијама од вредности, друмским превозом терета, изнајмљивањем некретнина...

- Веома сам ангажован у владиној Канцеларији за ИТ и е-управу, као сарадник премијерке Ане Брнабић и тренутно не размишљам о конкурсу за директора "Поште" - рекао је "Новостима" Михаило Јовановић, потврђујући да се на конкурс за директора "Поште" пријавио још пролетос, као и да је био на првом кругу тестирања. - Ако ме буду позвали, тада ћу размишљати о томе.

Јовановић је, иначе, дипломирао и магистрирао на Електротехничком факултету у Београду, а доктор је економских наука. Има 20 година професионалног искуства у "Телекому" и "Пошти Србије" где је у континуитету последњих 14 година био у највишем борду директора одговоран за информационе технологије, електронске комуникације и развој. Сада руководи новоформираном владином Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу.

Жељко Ивањи, тренутно заменик директора функције правних послова и управљања непокретностима у "Пошти Србије", такође је "у игри" за позицију челног човека "Поште". На конкурс се, каже, пријавио и био на првом кругу тестирања одржаном 23. октобра.

- До 2012. године сам био директор дирекције за стратегију у овом јавном предузећу, а на руководећим позицијама у "Пошти" сам око 15 година. Дипломирао сам право и мастер сам економије и што је најважније: трећа сам генерација поштара у породици - рекао је Ивањи у изјави "Новостима".

Да се кандидовао за позицију првог човека "Поште" потврдио је и Дејан Раденковић. Овај магистар економије, члан председништва Социјалистичке партије Србије и народни посланик, има велико искуство у привреди, а радио је и на руководећим позицијама у "Пошти Србије".

Владимир Димитријевић, Жељко Ивањи, Мира Петровић, Дејан Раденковић, Михаило Јовановић

- Конкурисао сам за место директора - кратко је потврдио у изјави "Новостима", додајући да је био на првом кругу тестирања.

Име још једног кандидата виђено је у најужем кругу за руководећег директора "Поште". Владимир Димитријевић је председник Републичке изборне комисије и тренутно је запослен у "Пошти Србије" на позицији директора функције правних послова и управљања непокретностима.