Риба препливала и хиљадарку

Д. Н. - М. Н. С.

15. 12. 2017. у 16:02

Риба препливала и хиљадарку

Фото Игор Маринковић

Морски и речни плодови током овогодишњег православног поста скупљи и за 50 одсто него лане. Цена шарана је са 400 скочила на 600 динара. Орада је 1.200, а филети лососа 2.000

ТЕШКО им је пало одрицање од мрсне хране, али је све оне који посте много више забринуо раст цена рибе. У рибарницама тврде да им се цене нису мењале последња два месеца, али поређење са ценама из лањског поста показује да је ове године поједина риба скупља и до 50 одсто. Тако је шаран са 400 "отишао" на 600 динара, готово колико кошта и килограм јунећег бута без костију. Скупља риба прегазила је и "хиљадарку".

Цене рибе посебно занимају православне вернике који посте, као и многобројне домаћине који славе Светог Николу. Купци су, по обичају, најзаинтересованији за пастрмку и ослића, који се могу пронаћи по цени од 520, односно 400 динара. У реду "повољнијих" риба је и ципал, за који треба издвојити 600 динара.

У рибарницама на пијаци "Зелени венац" у Београду кажу да се добро продаје шаран, који на "живој ваги" кошта 549 динара. Цена ове рибе у појединим рибарницама достигла је 600 динара. Шницле су знатно скупље, па за њих треба издвојити 961 динар, док се свежа скуша може пазарити за 790. Цена лосос пастрмке, која укусом и изгледом подсећа на лососа, износи 629 динара.

Орада и бранцин коштаће суграђане нешто више, и то од 1.100 до 1.200 динара, а најскупљи је лосос, чији филети коштају готово 2.000.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нема зиме све док риба гризе

- Посна слава је скупља од мрсне - каже нам Милован М., пензионер из Земуна. - Нико не жали да потроши за славу, али кад имате пуно гостију не можете да узмете два килограма рибе. Кад ставите на папир, за рибу дам готово као за јагње. А из године у годину је скупље. Пастрмка је ове године 30 одсто скупља. Прошле године сам је плаћао око 400, а сада је и више од 520 динара.

Потрошаче "боли" поскупљење рибе, које је, како тврде, уобичајено уочи сваког поста. С друге стране, рибари упозоравају на драстично смањење рибљег фонда. Светска фондација за природу у Србији (WWF) и Уједињени риболовци Србије годинама указују на неконтролисано и нерегулисано тржиште рибом и рибокрађу, због чега финансијски испаштају држава и легални узгајивачи риба.


БАКТЕРИЈЕ И ТЕШКИ МЕТАЛИ

ИЗ Уједињених риболоваца Србије (УРС) као потенцијално опасан и по здравље људи, истичу улов рибе на отвореним водама односно рекама и језерима. Та риба је често уловљена око канализационих одвода, депонија и кланица, пуна је бактерија, тешких метала и других отрова.

- Због илегалног риболова, на тржиште доспева риба чије порекло је немогуће утврдити. Доставља се директно на пијаце и у ресторане, без претходне инспекцијске контроле. Неретко се продаје на местима која не испуњавају основне санитарне услове, у околини пијаце и на тротоару, из прљавих гајбица и кеса, уместо у рибарницама или на пијачним тезгама - изјавио је извршни директор УРС Љубомир Пејчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Nikola

15.12.2017. 16:46

Morska riba je nedoplativo skupa. Prošle godine pakovanje lignji od 400gr. koštalo je oko 450din. Ove godine fanstastičnih 780din. Girice su i dalje jeftine kg oko 160din.inače je zaledjena riba kod nas očajnog kvaliteta. Gorka i ko zna kada lovljena. Rodjen sam na moru i znam o čemu govorim. Skuša iako se nadje nije toliko skupa ali je očajna. Rečna riba opet iz Save i Dunava ne verujem da je čista i zdrava. Ostaje smudj koji je oko hiljadu dinara. Ispada pastrmka iz bazena još i najbolja.

Mr

15.12.2017. 17:10

Riba je postala luksuz na slavskoj ttpezi,a za sve to su zaslužni privredni ribolovci,krivolovci,koji istrebljuju sve što im udje u mrežu zarad smabdevanja splavova i pijaca.Na vodi nema kontrole i vlada divljaštvo.Cenu plaća običan svet.Mora se zabraniti privredni ribolov,a stimulisati uzgoj u ribnjacima raznim subvencijama.To je jedini dugoročni izlaz.

Vlada Legenda

15.12.2017. 17:21

Ne slažem se sa Mr, ovde bi trebalo da reaguje država i spreči pljačkanje naroda zbog verovatno monopolističke situacije na tržištu sveže ribe!Ako je državi stalo do svog naroda i ako se tvrdi da nam je tako dobro!

Pancevacka elita

15.12.2017. 19:06

Postojili neko zakonsko objasnjenje za koje svrhe i za koga te pare ce ici!

sas

15.12.2017. 20:43

Nije lepo sto skace cena za post. PS: sirotinja raja moze da posti NA lebu i vodi. Ko ima neka u moru i u vodi pliva.

Mijasava

15.12.2017. 23:44

U Srbiji Šaran 600 din...a u Austriji 6 evra...u Srbiji prosek plate 300 evra a u Austriji 1600 evra... Da nije žalosno bilo bi smešno !!!