ЗА куповину Комерцијалне банке заинтересована је мађарска ОТП банка, једна турска банка, али и бизнисмен Миодраг Костић, који у власништву има већ две банке у Србији, незванично сазнају "Новости". Судећи према најавама акционара банке, почетак приватизације врло брзо стиже на дневни ред.

"Игранка" око продаје ове домаће банке, где држава има значајни удео од 41,7 одсто, захуктала се протеклих дана, када је један од акционара - Европска банка за обнову и развој, најавила да ће се приватизација Комерцијалне "десити врло брзо".

- Верујем да ћете сви бити изненађени колико ће брзо да буде објављен почетак приватизације Комерцијалне банке - поручила је директорка финансијског сектора ЕБРД Александра Вукосављевић, са годишње конференције Београдске берзе, одржане ове недеље.

Одмах потом, премијерка Ана Брнабић је потврдила да се са сувласницима банке - ЕБРД (24,4 одсто удела) и ИФЦ (10 одсто власништва) - разговара, и да ће процес приватизације морати да отпочне пре краја године. У супротном, држава ће морати ове акционаре да исплати са 252 милиона евра, колико је договорено још 2006. године. Тада је ЕБРД докапитализовао Комерцијалну банку са 70 милиона евра. А, са наступањем светске економске кризе акције банке су купили и ИФЦ, као део Светске банке (40 милиона евра), немачки ДЕГ фонд (20 милиона евра) и шведски Сведфонд (10 милиона евра), док је ЕБРД банку докапитализовао са још 50 милиона евра. Приватизација је остављена за "боље дане".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Komercijalna banka: Piker ostaje još 7 dana


- Остаје да се види шта је најбоље за јавни интерес. А сматрам да за грађане није добро да се дају паре из буџета - истакла је Брнабићева.

НБС - БАНКА НАТПРОСЕЧНО ЛИКВИДНА ПОВОДОМ написа у медијима о наводном упаду БИА у Комерцијалну банку, у НБС истичу да, независно од евентуалних активности других државних органа и институција, Народна банка Србије континуирано обавља своју надзорну функцију, пре свега, у циљу заштите интереса депонената и обезбеђења стабилности финансијског система. - Финансијску позицију Комерцијалне банке тренутно карактерише натпросечна ликвидност и капитализованост, уз један од највећих периодичних финансијских резултата у банкарском сектору - наводе у НБС.

Износ од 252 милиона евра је свакако већи од суме коју су ове финансијске институције до данас уложиле у Комерцијалну банку. Питање је, међутим, колико би потенцијални купац дао за ову банку, која тренутно на берзи вреди 30,69 милијарди динара. Цена једне акције је 1.825 динара, што је, по тренутном курсу, 258 милиона евра за целокупно власништво. Ипак, с обзиром на то да је реч о профитабилној банци, очекује се да ће овај износ бити већи.

Предлог начина приватизације очекује се и од приватизационог саветника, инвестиционе куће "Номура интернационал" из Лондона, која је још у августу 2015. на тендеру изабрана за овај посао. Очекује се да се ускоро именује и председник Извршног одбора Комерцијалне банке, с обзиром на то да је претходни први човек банке, Александар Пикер, поднео оставку крајем септембра. Према доступним информацијама - он је тренутно ван земље. Од тада Комерцијална банка ишчекује да Народна банка Србије да "зелено светло" за новог председника Извршног одбора Комерцијалне банке. Засада су "у игри" два имена - једно из света банкарства, друго из области осигурања.


ЛИЧНА КАРТА

КОМЕРЦИЈАЛНА банка је у првих девет месеци ове године остварила добит од 5,7 милијарди динара, што је око 48 милиона евра. Ова банка је друга у Србији по вредности билансне активе, од 374 милијарде динара, и има тржиштни удео од 12 одсто. Прва је по штедњи, са прикупљених 1,6 милијарди евра. Има више од 200 филијала и експозитура у Србији, девет на подручју Косова, и две банке у другим земљама - једну у Будви, другу у Бањалуци.