РЕГИОНАЛНО повезивање данас је било главна тема трећих Београдских инвестиционих дана. Представници државе, финансијских институција, градоначелници из окружења и привредници, окупљени у Сава центру, разматрали су 80 пројеката вредних 1,5 милијарди евра.

Београд инвеститорима нуди да се укључе у изградњу тунела испод центра града, који ће спајати Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана, градњу метроа, завршетак канализације на левој обали Дунава, кинески индустријски парк, па и мање подухвате попут једне од четири будуће подземне гараже у престоници.

Инвестиционе потенцијале пред 430 учесника данашњег скупа представили су и поједини градови и општине Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Стигло осам милијарди евра

- Ова манифестација промовише Београд и Србију. Овог пута смо позвали и друге локалне самоуправе које промовишу своје потенцијале, али је добро и да су овде градоначелници из региона - истакла је премијерка Ана Брнабић. - Регионална сарадња је међу прва три приоритета Владе Србије. Потрудили смо се да направимо макроекономску сигурност и то је први сигнал за финансијске институције. Али то није довољно ако немамо регионалну сигурност и повезивање. Сви смо појединачно мало тржиште. Свака нестабилност у региону би значила да смо и ми несигурни. Ови дани су још један јасан сигнал да локалне самоуправе имају велику улогу у економском повезивању.

За неке од пројеката о којима се лане разговарало на Београдским инвестиционим данима у међувремену су се нашли финансијери.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јоргованка Табаковић: Стране инвестиције до краја године – две милијарде евра

- Београд постаје све атрактивнији и све јача инвестициона дестинација - уверен је градоначелник Синиша Мали. - Хоћемо да привучемо инвеститоре и запослимо наше људе. Прошле године сам обећао да ћемо завршти фабрику за прераду комуналног отпада и чишћење депоније у Винчи. Тај пројекат, вредан 300 милиона евра, уговорили смо и крећемо у изградњу следеће године. Наредних неколико месеци очекујемо потписивање уговора за изградњу топловода који ће повезати ТЕНТ у Обреновцу и електране у Новом Београду. Ту је и пројекат завршетка канализационе мреже и изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу. И тај уговор очекујемо ускоро. Ова два уговора вредна су скоро 500 милиона евра.

НЕЗАПОСЛЕНИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Синиша Мали данас се похвалио бројем незапослених у престоници. Према његовим речима, без посла је 88.735 људи.

- Из месеца у месец број незапослених је мањи - рекао је Мали. - Током последње три и по године број незапослених у Београду је смањен за 20.000.


ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЗА БАЛКАН

ФИНАНСИЈЕРИ, изгледа, намеравају да "одреше кесу". Европска инвестициона банка планира у наредне три године да удвостручи улагања у регион Западног Балкана са садашњих 1,5 милијарди на три милијарде евра.

- ЕИБ има на располагању и 30 милиона евра бесповратних средстава за припрему пројеката у региону - истакла је Дубравка Негре, шеф Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан. - Тај ће новац бити уложен у критичне тачке у реализацији пројеката, а то су припрема и техничка документација.