Београдски инвестициони дани: На столу 80 пројеката

С. Б.

10. 11. 2017. у 10:16

Београдски инвестициони дани: На столу 80 пројеката

фото А.Стевановић Живковић

Главна тема Београдских инвестиционих дана данас било регионално повезивање. Вредност понуђених планова 1,5 милијарди евра

РЕГИОНАЛНО повезивање данас је било главна тема трећих Београдских инвестиционих дана. Представници државе, финансијских институција, градоначелници из окружења и привредници, окупљени у Сава центру, разматрали су 80 пројеката вредних 1,5 милијарди евра.

Београд инвеститорима нуди да се укључе у изградњу тунела испод центра града, који ће спајати Савски амфитеатар са Булеваром деспота Стефана, градњу метроа, завршетак канализације на левој обали Дунава, кинески индустријски парк, па и мање подухвате попут једне од четири будуће подземне гараже у престоници.

Инвестиционе потенцијале пред 430 учесника данашњег скупа представили су и поједини градови и општине Србије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Брнабић: Стигло осам милијарди евра

- Ова манифестација промовише Београд и Србију. Овог пута смо позвали и друге локалне самоуправе које промовишу своје потенцијале, али је добро и да су овде градоначелници из региона - истакла је премијерка Ана Брнабић. - Регионална сарадња је међу прва три приоритета Владе Србије. Потрудили смо се да направимо макроекономску сигурност и то је први сигнал за финансијске институције. Али то није довољно ако немамо регионалну сигурност и повезивање. Сви смо појединачно мало тржиште. Свака нестабилност у региону би значила да смо и ми несигурни. Ови дани су још један јасан сигнал да локалне самоуправе имају велику улогу у економском повезивању.

За неке од пројеката о којима се лане разговарало на Београдским инвестиционим данима у међувремену су се нашли финансијери.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јоргованка Табаковић: Стране инвестиције до краја године – две милијарде евра

- Београд постаје све атрактивнији и све јача инвестициона дестинација - уверен је градоначелник Синиша Мали. - Хоћемо да привучемо инвеститоре и запослимо наше људе. Прошле године сам обећао да ћемо завршти фабрику за прераду комуналног отпада и чишћење депоније у Винчи. Тај пројекат, вредан 300 милиона евра, уговорили смо и крећемо у изградњу следеће године. Наредних неколико месеци очекујемо потписивање уговора за изградњу топловода који ће повезати ТЕНТ у Обреновцу и електране у Новом Београду. Ту је и пројекат завршетка канализационе мреже и изградње фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом Селу. И тај уговор очекујемо ускоро. Ова два уговора вредна су скоро 500 милиона евра.

НЕЗАПОСЛЕНИ

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда Синиша Мали данас се похвалио бројем незапослених у престоници. Према његовим речима, без посла је 88.735 људи.

- Из месеца у месец број незапослених је мањи - рекао је Мали. - Током последње три и по године број незапослених у Београду је смањен за 20.000.


ТРИ МИЛИЈАРДЕ ЗА БАЛКАН

ФИНАНСИЈЕРИ, изгледа, намеравају да "одреше кесу". Европска инвестициона банка планира у наредне три године да удвостручи улагања у регион Западног Балкана са садашњих 1,5 милијарди на три милијарде евра.

- ЕИБ има на располагању и 30 милиона евра бесповратних средстава за припрему пројеката у региону - истакла је Дубравка Негре, шеф Канцеларије ЕИБ за Западни Балкан. - Тај ће новац бити уложен у критичне тачке у реализацији пројеката, а то су припрема и техничка документација.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Stefan

10.11.2017. 10:53

Ako Beograd i Srbija u celom, imaju status "fantasticne investicione destinacije", zasto onda sama, ta ista Srbija, ne ulaze novac u te iste destinacije? Nedavno nam je receno da treba da budemo ponosi na deficit, a eto, neka se taj "visak" para infestira.... u fantasticnu invensticionu destinaciju. Jos da damo ime toj fantasticnoj invensticionoj destinaciji , na primer - Titanik.....