ГРЧКА компанија "Актор", која је главни извођач радова на четири деонице на источном краку Коридора 10, само у десет предузећа из пиротског краја оставила је дуговање од око седам милиона евра. Подизвођачи кажу да су због ненаплаћених потраживања доведени у тешку ситуацију и да је њихово даље пословање и опстанак фирми под великим знаком питања.

"Актор" највише дугује за гранулате и камен који је уграђен у ауто-пут. Остали су дужни предузећима "Фри тајм", "Деа градња", "Ера транс", "Грејси", "Кубик транс", "Друмови АД","Балкан стил", "Хепи старс" и "Хепинес".

Они, међутим, нису једини којима Грци нису плаћали робу и услуге, а претпоставке су да је укупан дуг малим привредницима дуж будуће модерне саобраћајнице ка Бугарској "тежак" око 15 милиона евра. Грци, како незванично сазнајемо, нису редовно плаћали ни вулканизере, цехове у кафанама и хотелима, као ни гориво и резервне делове.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грци без казне за немар

Вршилац дужности директора "Коридора Србије" Зоран Бабић данас се састао са представницима грчке компаније, који су обећали да ће испунити своје обавезе, као и да дуговања неће угрозити преостале радове на источном краку Коридора 10 ка Бугарској. На састанку у Привредној комори у Пироту били су и начелница Пиротског округа Драгана Тончић, председник ПК у Пироту Драган Костић, директор грчког "Актора" Арон Пелес, Харалампос Бабис, Михалис Барузоглу и Константинос Панајотидис.

Како "Новости" незванично сазнају, рачунице извођача и десетак највећих подизвођача се не поклапају, јер "Актор" не признаје сваком од њих све рачуне које потражују. Зато су од "Коридора" обе стране добиле рок до 8. децембра, да се усагласе око висине цеха, како би после могли да утаначе темпо исплате заосталих дуговања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Коридори: „Актору” велики аванси за мало урађеног посла

"Актору" није први пут да долази у ову ситуацију. Ово предузеће је било у блокади годину и по, а како су "Новости" писале у фебруару, тада су Грци добављачима дуговали 1,4 милијарде динара, односно око 11,5 милиона евра.

У жижу јавности ова компанија је доспела у јануару, када је Велимир Илић објавио извештај радне групе Министарства грађевинарства у којем је наведено да "Коридори Србије" на челу са Дмитром Ђуровићем нису на адекватан начин контролисали извођење радова на источном краку и да нису раскинули уговор са извођачем, иако он није испунио своје обавезе.


Фото: Привредна комора Пирот

ЧЕТИРИ ДЕОНИЦЕ

ГРЧКА компанија је била ангажована на деоницама Банцарево - Црвена река, Црвена река - Чифлик, Станичење - Пирот и на обилазници око Димитровграда. "Актор" тренутно изводи радове на косини код села Градиње, на 700 метара од граничног прелаза Градина. Радови би требало да буду завршени 15. децембра, након чега ће на источном краку Коридора 10 остати још део код тунела Банцарево од неких 12 километара, који би требало да буде завршен до маја следеће године.