Отворен Сајам намештаја у Београду: Брачни кревет за 7.000 динара (ФОТО)

М. Н. С.

уторак, 07. 11. 2017. у 20:01

Отворен Сајам намештаја у Београду: Брачни кревет за 7.000 динара (ФОТО)

Фото П. Милошевић

Овогодишњи 55. међународни Сајам намештаја у Београду окупио више од 500 излагача из 45 земаља света. Велики распони у ценама. Попусти до 40 одсто. Домаћи произвођачи иду у корак са светским

ОД 7.000 динара до 15.000 евра. То је распон у ценама брачних кревета који се нуде на данас отвореном 55. међународном сајму намештаја, под куполама Београдског сајма. Први - лежај за двоје један је од најјефтинијих артикала на овогодишњој смотри, а онај уникатни од пуног дрвета са ценом у европској монети је најпапренији изложени модел.

Сајам намештаја ове године окупио је око 500 излагача из 45 земаља света, који су се представили на 60.000 квадратних метара простора Београдског сајма. Највећи излагачи понудили су и највеће попусте и до 40 одсто, али првог дана сајма већина посетилаца се само распитивала о ценама и условима продаје.

- Цене су стварно шаролике - прича нам Милена М. из Београда. - Тражим клуб-сточић за дневну собу и има их од 4.000 до скоро 40.000 динара. Наравно, разликују се и у квалитету и дизајну.

Угаоне гарнитуре уз сајамске попусте могу да се нађу и за 28.000 динара, мада им цене "прелазе" и 600.000 динара. Велике су разлике и код трпезаријских столова који на Београдском сајму сада коштају од 15.000 до 300.000 динара.

- Поводом овог сајма нудимо попуст од 18 до 30 одсто на цене кревета и угаоних гарнитура - кажу на штанду компаније "Нефа". - Наш намештај се прави у Врању, али по моделима руске куће "Спилит". - Тако кревет "мадрин" кошта 14.990 динара, а брачни кревет је са 12.990 снижен на 6.990 динара. Угаоне гарнитуре су од 24.990 до 29.990 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Sajam nameštaja: Matisu nagrada za izložbeni prostor

Најразноврснија је понуда на штандовима великих српских произвођача. Они су се потрудили и да представе своје најновије моделе по различитим ценама. Свој намештај изложили су и "Матис", "Нумановић", "Тахировић", "Виторог"... Представио се и врањски "Симпо" уз попусте, који су у просеку око 30 одсто.

Док су хале крцате софама, столицама и орманима, ове године готово да нема кухиња и опрема за купатило. Иначе, читав сајам је ове године у знаку дрвета и природних материјала, а домаћи излагачи су се потрудили да квалитетом прате реномиране иностране произвођаче. То је приметио и Џеф Барон, консултант за сектор индустрије намештаја развојног програма "Европски прогрес", програма ЕУ и Владе Швајцарске, који је на отварању констатовао велики напредак у квалитету производа. Отварајући сајам, он је рекао да се "захваљујући свему што се овде ради, српски произвођачи неће посрамити ни пред којом светском манифестацијом посвећеном намештају, а могу и стати у ред са најбољима".

POЗНАТИ

СПИСАК реномираних компанија које премијерно наступају на Београдском сајму обогаћен је швајцарском "Витром", потом италијанском компанијом "Матијаци", са чувеним дрвеним столицама изузетног квалитета, ту је и "Лацивидина" са намештајем врхунског дизајна, те француски "Форестиjер", предводник у области аутентичне расвете. Премијере припремају и шпански "Моблес 114", литвански "Емко", француски "Петит фритуре", хрватска "Просториjа"... Понуду употпуњују и "повратници" као што су српски "Гир", швајцарски "Вајт оук" или босански MS&Wood...