Бразилци стигли у Галенику

С. БУЛАТОВИЋ

02. 11. 2017. у 15:13

Потписивањем уговора у Министарству привреде компанија "Елијус" и званично власник земунске фабрике. Купци први пут обишли производне погоне, а међу њима био и Карлос Санчез, власник ЕМС

Бразилци стигли у Галенику

Министар Кнежевић са инвеститорима Силвом и Санчезом Фото Ж. Кнежевић

ПОТПИС је стављен. Од 2. новембра је "Елијус" из Луксембурга и званично власник "Галенике", која је преко ове фирме заправо постала део бразилске ЕМС групације. Уговор су парафирали министар привреде Горан Кнежевић и Хорхе Коста де Силва, представник "Елијуса", али је потписивању присуствовао и први човек ЕМС, председник и највећи акционар, Карлос Санчез. Нови власници из Министарства привреде отишли су право у земунски погон и први пут посетили своје ново предузеће.

"Елијус" за куповину "Галенике" даје 16 милиона евра. Тим новцем купује 93,73 одсто укупног капитала. Преузима фабрику која има дуг према банкама, тако да је нови власник у обавези да им исплати 25 милиона евра. Држава је уговором обавезала "Елијус" да у наредне две године задржи 900 запослених у "Галеници" и инвестира 5,52 милиона евра у компанију. Запосленима који су се определили за социјални програм, купац ће обезбедити додатних 200 евра по години стажа на име отпремнине, што је, уз обавезу државе, 400 евра по години стажа.

- Очекујем да ће, будући да је реч о реномираном купцу из фармацеутске индустрије, ова приватизација бити успешна и да ће позитивно утицати на привредни раст Србије - рекао је министар Горан Кнежевић, после потписивања уговора. - Интерес Србије је да људи раде, да примају плате и да се уплаћују порези и доприноси, а ваш је да проширите тржиште и убирате профит. Једни другима ћемо у томе помоћи. Било нам је веома важно да "Галенику" приватизује озбиљан инвеститор који ће наставити производњу, и зато је један од услова у позиву био да компанија буде из бранше и да има више од 300 милиона евра промета у претходним годинама.

Председник и највећи акционар ЕМС Карлос Санчез је изјавио да намерава да од "Галенике" направи фармацеутску компанију значајну за читаву југоисточну Европу.


- Желимо да имамо заиста успешну компанију, да наши запослени имају добре плате и да се у Србији даље развијамо - рекао је Санчез.

Велике наде гаје и запослени. Они очекују пуну производњу и довољно посла за све.

- Нисмо још видели цео уговор, али неки детаљи су већ познати - каже Зоран Пантелић, председник синдиката "Независности" у "Галеници". - Очекујемо да ћемо се, када стигне, састати са новим менаџментом. Нама је најважније да нови власник поштује социјални програм и Закон о раду. Они су добро упознати са стањем у "Галеници", али досад је нису посећивали. Долазили су приватизациони саветници. Ово је први пут да је дошао власник. Ми понављамо да је наш став да треба више да радимо и да нема вишка радника.


НАЈВЕЋИ У ЗЕМЉИ КАФЕ

ЕМС је највећа фармацеутска компанија у Бразилу. Има око 5.000 запослених, а производи за практично све области медицине. Преко партнерских компанија присутни су у око 30 земаља света. На тржишту Северне Америке раде као компанија "Брејс фарма".

Имају производне јединице у Сао Бернардо до Кампу, Јагуарјуни и Хортоландији, где се налази индустријски комплекс и Центар за истраживање и развој, један од највећих и најмодернијих у Латинској Америци.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Београд

02.11.2017. 15:25

Браво. Треба знати продати нешто што су генерације градиле. Шта је следеће што ћете продати странцима? Воду, ваздух ?

Деки

02.11.2017. 15:33

@Београд - Могу још само воду да им продају, ваздух је намењен домаћем тржишту.

Glas razuma

03.11.2017. 09:15

@Београд - Sve što su generacije gradile i ostavile iza sebe su dugovi. ***eš takve generacije i takvu tradiciju

Profesor

02.11.2017. 15:25

Znaci za 20 milona zemljiste i staro gvozdje? Pa toliko su izvalcili iz galeniek svake godien ako ne i vise? Prekobrojni kadar na kraju da se casti? 400 eura otpremnina, moj otac 40 godina u fabrici dobio 200 eura po godini jos pevao da je dobro prosao? Hoce li radnici Gose dobiti toliko? Koliko radnika nije dobilo ni 200 eura neki nisu ni nista? Kako onih 340 iz Air Srbija odjedanput nadje uhlebljenje na Aedromu? Ne bi me cudilo da su neki uzeli otpremninu pa se ponovo zaposlili.

Ђорђе С.

02.11.2017. 15:43

Како ме радује ова вест! Је л' има да је у Србији још нешто остало за распродају?

Miki - Zg

02.11.2017. 17:30

@Ђорђе С. - Ima još ,kupi -investiraj ,zaradi ,propalih firmi koliko želiš ?

обављена

02.11.2017. 16:32

А странка и политичар који су мужом и крађом упропастили неупропастиво? Одговорност?

sale

02.11.2017. 16:51

Kada Vucic sidje sa vlasti, bice neuporedivo bogatiji nego sto je bio kad se popeo...

Dragan

03.11.2017. 09:13

@Pa Zasto - O tome koliko Galenika vredi dovoljno govori cinjenica da od onoga sto zaradi nije bila u stanju da vrati dugove dobavljacima i drzavi.

Nikola

02.11.2017. 21:41

Prodaja u bescenje ovakve delatnosti u najmanju ruku je nesposobnost, a moze da bude i gore.

Dragan

03.11.2017. 14:35

Kompanija koja nema ni veb sajt, a registrovana pre mesec dana. Ejjj bre!!